open-navfaktor-logo
search
Stav stručnjaka
Hadžidedić: Trump je samo izvođač radova, republikanci žele autokratski sistem u Americi
Prvi put u historiji Sjedinjenih Američkih Država predsjednik će biti drugi put u procesu opoziva.
14.01.2021. u 11:40
get url
text

Zastupnički dom Kongresa u srijedu je većinom glasova opozvao Donalda Trumpa zbog poticanja pobune 6. januara kada su njegove pristalice provalile u Kapitol u Washingtonu.

VEZANI TEKST - Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao opoziv Donalda Trumpa

U neviđenom nasilju u jednom od simbola američke demokratije živote je izgubilo petero ljudi. Trumpa sada čeka dio procesa u Senatu, u kojem većinu, zasad, imaju njegovi republikanci. No, to će svakako sačekati inauguraciju novog američkog predsjednika Joea Bidena, zakazanu za 20. januar.

Nakon tog datuma, blagu većinu u Senatu imat će demokrate, ali vjerovatno nedovoljnu da bi izglasale opoziv Trumpa jer je za taj presedan neophodno i 17 glasova republikanaca od ukupno 100 senatora, odnosno dvotrećinska većina.

Zlatko Hadžidedić, ekspert za međunarodne odnose: Situacija u Americi je opasna

Ipak, Trump može osjetiti posljedice svog učešća, bolje rečeno podstrekavanja u prošlosedmičnim neredima, tako što bi mu Senat mogao zabraniti učešće na novim predsjedničkim izborima. Prema Ustavu SAD-a, za tu odluku dovoljna je prosta većina, prenose svjetski mediji.

VEZANI TEKST - Pitali su Amerikance šta misle o upadu u Kapitol: Republikanci krive Bidena, polovina smatra da se radi o teroristima

Za Zlatka Hadžidedića, eksperta za međunarodne odnose, američka drama je mnogo ozbiljnija, kompleksnija i opasnija od toga šta će na kraju biti sa političkim životom Trumpa.

- Prije svega, u Senatu ne možemo očekivati da prođe opoziv. Demokrate mogu privoliti možda desetak republikanaca, a to je nedovoljno. Mislim da su demokrate ušle u ovu priču kako bi stvorile duboki raskol među republikancima. Čini se da nisu uspjeli u tome i pitanje je koliko im je ovaj proces isplativ u političkom smislu – kaže za Hadžidedić za Faktor.

Naš sagovornik naglašava da postoji opasnost da Trump nije rekao posljednju riječ kada su u pitanju neredi.

- Vidite, sigurnosne službe i vojska prožete su republikancima, zato ne treba isključiti spekulacije da Trump od 16. do 20. januara priprema stvarni državni udar. Pri tome mislim na preuzimanje vlasti na sve načine u američkim saveznim državama – ističe Hadžidedić.

VEZANI TEKST - SAD: Pristalice Trumpa upale u zgradu Kapitola, ranjena jedna žena, uveden policijski sat

Američko društvo je duboko podijeljeno, Biden je dobio 81 milion glasova, a Trump 74. Šta čeka takvu Ameriku u bližoj budućnosti?

- Možda i raspad, ništa se ne može unaprijed odbaciti. Trump želi da autokrataija zamijeni demokratiju. I on je u tom projektu samo izvođač radova, ništa više. To je ideja republikanaca stara tri-četiri decenije, i to onog dijela koji upravlja novcem u SAD-u. Smatraju da je demokratija potrošena. Nakon afere Watergate s početak sedamdesetih godina prošlog vijeka i ostavke predsjednika Richarda Nixona, Republikansku stranku preuzela je nova garnitura koja se oslanja na neoliberalizam. To je nešto sasvim drugačije od tradicionalnih republikanaca. Upravo je ta nova garnitura za američke predsjednike donijela Ronalda Reagana, oba Busha.. I sada Trumpa – objašnjava Hadžidedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.