open-navfaktor-logo
search
Predsjednik PZP
Hadžikadić: Otkazana debata na TVSA, Bećirović se kandidovao za Izetbegovićevu poziciju, a ne člana Predsjedništva BiH
Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirsad Hadžikadić tvrdi da je izborna debata na TVSA otkazana jer se druga dva kandidata Bakir Izetbegović i Denis Bećirović neće pojaviti. 
26.09.2022. u 12:06
get url
text

Izetbegović je, tvrdi Hadžikadić, rekao da neće doći, dok od Bećirovića nije stigao nikakav odgovor.

- Maloprije sam dobio poziv sa TVSA - debata kandidata za člana Predsjedništva BiH, koja se trebala snimati u 13 sati, a emitovati večeras u 20 sati, je otkazana. Razlog: Izetbegović rekao da neće doći, a Bećirović nije odgovorio na poziv. Ja sam svoje učešće na svim debatama potvrdio onog momenta kada sam dobio poziv, bez kalkulacija, svjestan da je to prije svega pravo građana da upoznaju kandidate i obaveza kandidata da se predstave građanima - rekao je Hadžikadić.

Tvrdi da iz TVSA kažu da debatu otkazuju jer ne žele da se ponovi scenarij sa N1 kada je Bećirović napustio emisiju na samom početku.

- Zar i to nije način da građani upoznaju kandidate za najčasniju poziciju u državi, one koji će nas predstavljati u unutrašnjim i međunarodnim odnosima? Zar i takav čin nije pokazatelj karaktera i sposobnosti kandidata da se suoči sa drugim vizijama, idejama i razmišljanjima? Da li javni servis ima pravo da na ovakav način zaštiti druge kandidate i utječe na formiranje mišljenja javnosti - istakao je, te dodao:

- Nakon debate na FTV-u, mislio sam da su kandidati shvatili značaj ovakvog sučeljavanja. Opet sam pogriješio. Izgleda da se izborne kampanje i spremnost na stvarnu prezentaciju građanima svode na kalkulacije: koji je medij važniji, koji je protivkandidat važniji i šta će donijeti više političkih poena. Bakiru Izetbegoviću je danas nešto drugo bilo važnije - vjerovatno namješteni stranački skup ili plaćeni medijski nastup. Bećirović svakako misli da se kandidovao za poziciju Bakira Izetbegovića, a ne za poziciju člana Predsjedništva BiH - navodi Hadžikadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.