open-navfaktor-logo
search
Zatražili otkupninu
Hakeri napali najveću svjetsku kompaniju za preradu mesa, uključen FBI
Kibernetički napad na najveću svjetsku kompaniju za preradu mesa JBS paralizirao je velike dijelove proizvodnje u Sjevernoj Americi i Australiji.
02.06.2021. u 08:16
get url
text

JBS je izvijestio američku vladu o napadu u nedjelju, rekla je portparolka Bijele kuće u utorak.

Brazilska kompanija JBS potvrdila je ranije putem svoje američke podružnice da je bila meta napada koji je pogodio servere na njenim IT sistemima u Sjevernoj Americi i Australiji. Trebat će neko vrijeme da se to riješi, saopćio je JBS.

Američka vlada rekla je da su hakeri zatražili otkupninu. JBS je izvijestio Bijelu kuću da je zahtjev došao od kriminalne organizacije čije je sjedište vjerovatno u Rusiji.

Washington je već poručio ruskoj vladi da odgovorna država ne pruža utočište počiniteljima takvih napada, saopćila je Bijela kuća. FBI je uključen i istražuje. Pet najvećih pogona za preradu mesa u SAD-u moralo je prestati s radom zbog napada, objavili su američki mediji pozivajući se na sindikate i zaposlenike.

U Kanadi i Australiji također je znatno smanjena proizvodnja. Holding J&F Investimentos, kojemu pripada JBS, zapošljava više od 250.000 ljudi i prisutan je u 190 zemalja. Prije nekoliko sedmica kibernetički napad na najveći plinovod u SAD-u privremeno je prekinuo opskrbu gorivom u zemlji. Operater Colonial platio je hakerima otkupninu od 4,4 miliona dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.