open-navfaktor-logo
search
Kazne
Hamas u Gazi pogubio pet Palestinaca, među kojima dvojicu špijuna zbog saradnje sa Izraelom
Vlasti Hamasa u Gazi pogubile su petoricu Palestinaca u nedjelju, od kojih dvojicu pod optužbom za špijunažu koja datira iz 2015. i 2009. godine, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
04.09.2022. u 13:07
get url
text

Pogubljenja u zoru, vješanjem ili strijeljanjem, su prva na palestinskom teritoriju od 2017. godine. Grupe za ljudska prava kritizirale su prethodne slučajeve smrtne kazne u Gazi.

U saopćenju Ministarstva nisu navedena puna imena nijednog od osuđenih muškaraca. Rečeno je da su trojica osuđena za ubistvo. Dvojica osuđenih špijuna, 44 i 54 godine, dali su Izraelu informacije koje su dovele do ubistva Palestinaca, navodi se.

- Pogubljenja su provedena nakon završetka svih zakonskih postupaka. Presude su bile pravomoćne, s obavezom izvršenja, nakon što su svi osuđeni stekli puno pravo na odbranu - navodi se u saopćenju iz Ministarstva.

Palestinske i međunarodne grupe za ljudska prava osudile su smrtnu kaznu i pozvale Hamas i palestinske vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, da prekinu s tom praksom.

Palestinske vlasti potpisale su međunarodne ugovore o zabrani smrtne kazne 2018. godine, prenosi The Guardian.

Palestinski zakon kaže da predsjednik Mahmoud Abbas ima posljednju riječ o tome mogu li se izvršiti pogubljenja, ali on nema učinkovitu vladavinu u Gazi.

Otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom od Abbasa 2007. godine, njegovi su sudovi osudili desetke Palestinaca na smrt, a do sada su pogubili 27, prema izvještajima grupa za ljudska prava.

Hamas i Izrael vodili su četiri rata i brojne druge sukobe od 2007. godine, posljednji u maju 2021. godine Izrael, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju tu grupu terorističkom organizacijom zbog napada usmjerenih na izraelske civile.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.