open-navfaktor-logo
search
Treći dan borbi
Haos u Sudanu: Raste broj mrtvih civila, ubijeni UN-ovci, rat na ulicama glavnog grada
Glavni grad Sudana probudio se u ponedjeljak na treći dan teških borbi između vojske i moćne rivalske snage za kontrolu nad zemljom, dok je broj civilnih žrtava tokom vikenda porastao na 97.
17.04.2023. u 08:47
get url
text

Zračni napadi i granatiranje pojačani su u dijelovima Khartouma i susjednog grada Omdurmana.

U blizini vojnog štaba čula se stalna vatra, a bijeli dim se dizao iz tog područja. Stanovnici koji su se zaglavili u svojim domovima prijavili su nestanke struje i slučajeve pljačke.

- Pucnjava i granatiranje su posvuda - rekla je Wadeya Mahmoud Koko, šefica sindikata hiljada prodavača čaja i drugih radnika hrane, iz svog doma u Khartoumu.

Nastavljeni su sukobi između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

- Uplašeni smo, nismo spavali 24 sata zbog buke i trešnje kuće. Brinemo se da ćemo ostati bez vode i hrane, a i lijekova za mog oca dijabetičara - rekao je Huda, stanovnik Kartuma, novinskoj agenciji Reuters.  

Sukobi su dio borbe za moć između generala Abdel-Fattaha Burhana, komandanta oružanih snaga, i generala Mohammeda Hamdana Dagala, šefa snaga za brzu podršku, paravojne grupe.

Ni vojska ni paravojne snage generala Mohameda Hamdanea Dagla ne uspijevaju izvojevati pobjedu unatoč borbama u kojima je poginulo skoro stotinu ljudi, među kojima troje humanitaraca UN-a. UN-ov Svjetski program za hranu (WFP) obustavio je pomoć Sudanu nakon što su tri njegova uposlenika ubijena u borbama u Darfuru. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je da se odgovorne "što prije privede pravdi".  

Ljekari su upozorili da je situacija u bolnicama u Kartumu izuzetno teška i da zbog sukoba medicinski radnici teško pristupaju ranjenicima. Prema navodima ljekarskog sindikata, do sada je smrtno stradalo gotovo 100 ljudi, a povrijeđeno je preko 1000.  

Oružani sukobi između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) izbili su u subotu ujutro u Khartoumu, glavnom gradu Sudana, kao i nekim drugim gradovima.

Nesporazum između sudanske vojske i RSF-a oko reforme vojne sigurnosti, koja je predviđala puno učešće RSF-a u vojnim strukturama, prerastao je u žestok sukob između dvije strane.

Haotične scene borbi sa tenkovima, mitraljezima na kamionima, artiljerijom i ratnim avionima u gusto naseljenim područjima glavnog grada su bez presedana. Sudan ima dugu historiju građanskih sukoba, ali se mnogo toga dešavalo u udaljenim plemenskim oblastima, daleko od Khartouma.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.