open-navfaktor-logo
search
Slučaj Memić
Hasanspahić i Čampara: Krivica dokazana, osudite optužene; Kolić: Ako ih osudite, pravosuđe je u ponoru
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je počelo iznošenje završnih riječi u predmetu "Dženan Memić", a u kojem se sudi Zijadu Mutapu, Alisi Ramić, ranije Mutap, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, koje Tužilaštvo BiH tereti za organizovani kriminal u vezi sa prikrivanjem načina na koji je stradao Dženan Memić u februaru 2016. godine.
05.07.2023. u 14:56
get url
text

Tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara od Apelacionog vijeća, pred kojim se održavao glavni pretres nakon što je ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda, zatražili su da donesu "jedinu ispravnu odluku" i da optužene proglase krivima.

Naveli su da su posljedice krivičnih djela koje im se stavljaju na teret, a to su prikrivanje i fingiranje dokaza kako bi se istraga odvela u krivom smjeru, jako teške, da porodica i javnost ni danas, nakon sedam i po godina, ne zna šta se tačno desilo.

- Imamo porodicu koja sedam godina hoda po sudnicama, još ne zna ni zrnce istine - rekao je tužilac Hasanspahić.

"Nemojte upasti u zamku"

Zanimljivo je da je Hasanspahić danas u sudnici koristio kvalifikaciju "ubistvo Dženana Memića", iako se u optužnici Tužilaštva protiv optuženih navodi kako je Memić "na neutvrđen način zadobio teške povrede" od kojih je preminuo naknadno u KCUS-u. Na to je reagirao branilac optuženog policajca Josipa Barića Kadrija Kolić, koji je danas jedini od advokata optuženih iznio završnu riječ, dok će ostali branioci to učiniti sutra. 

Hasanspahić je u svom izlaganju naveo da Tužilaštvo u cijelosti ostaje kod završnih riječi u prvostepenom postupku, te podsjetio da je tokom tog glavnog pretresa saslušano 65 svjedoka, od kojih su neki saslušani ponovo pred Apelacionim vijećem, kao i dr. Kemal Dizdarević kao 66. svjedok. 

Kazao je da svi provedeni dokaze govore u prilog navodima iz optužnice. 

Čampara i Hasanspahić FOTO: SCREENSHOT

Naveo je da je Tužilaštvo dokazalo da se radi o organizovanoj grupi koju je organizovao Zijad Mutap, a ostali postali njeni pripadnici. U tom pravcu spomenuo je famozni dnevnik Zijada Mutapa, koji je on, kako je naglasio, počeo voditi od 8. februara 2016, baš u noći kada se desio kritični događaj u Velikoj Aleji na Ilidži. 

Rekao je i da je pred Apelacionim vijećem "prvi put dr. Hamza Žujo imao priliku da, nakon sedam godina, lišen svih pritisaka, kaže da je Dženan Memić svog napadača gledao u lice". 

Hasanspahić je kazao kako optuženi Hasan Dupovac nije bio na uviđaju 8. februara, ali da je nakon toga od 9. februara "prisutan na svim mjestima i da to Mutap uredno evidentira u svom dnevniku". Citirao je i dio u kojem se kaže kako "slučaj se vodi kao saobraćajna nesreća i vodi ga Dupovac". 

- Nemojte upasti u zamku kao pretresno vijeće - nije ovo dnevnik ucviljenog oca. Ucviljeni otac je iza mene (Muriz Memić, op. a.). To je oštećeni u ovom predmetu - kazao je tužilac. 

On je dalje govorio o načinima na koji je pribavljano vozilo "renault clio" posredstvom zaštićenog svjedoka M10 i Edvina Avdića, koji su pred Sudom rekli da im je za to vozilo nuđen novac i da im je rečeno da ne smiju samo počiniti ubistvo, a da učine sve kako bi pribavili to vozilo.

Zatim je ponovo citiran odlomak iz dnevnika Mutapa od 15. februara, kada je preminuo Memić, a u kojem se navodi: "Sve ovo dosad govori da je napad i ubistvo počinio Mirza Ploskić, tetovirao Alisino ime, lažov i petljanac", te dalje navodi i "ali on po mom mišljenju nema ni snage ni autoriteta ni para da to organizuje".

- A traži se vozilo - kazao je Hasanspahić, te naveo i da su policajci na mjestu događaja kazali da je Alisa, nakon dolaska njenog oca na mjesto događaja, kazala "tata, zovi svoje ljude", kao i da se već od 9. februara vidi ko su ti ljudi.

Naveo je i da je Mutap bio prisutan na svim lokacijama i odmah ujutro znao da Dupovac vodi istragu.

- Ne može to biti slučajnost - kazao je, te dodao da je "čitav sistem uvučen u djelovanje grupe koja ima za cilj da fingira, podmeće i odvede istragu u suprotnom pravcu". 

Rekao je i da se niko zdravorazumski ne može složiti sa prvostepenom presudom, prema kojoj se "pogrešno optužilo, treba tražiti ubicu". 

- Neko je štitio i prikrivao ubicu i zato danas nemamo ubicu ni nakon sedam godina - kazao je. 

"Alisi poznat napadač"

Govoreći o amneziji Alise Ramić, tužilac je kazao kako nema ni organski uvjetovane amnezije ni potresa mozga.

- Da je iko rekao da ima, kolega i ja bismo pristali da odustanemo od optužnice - kazao je Hasanspahić ustvrdivši da se radi o fingiranju zdravstvenog stanja optužene.

Naveo je da je ona jedini očevidac događaja, da je bilo nekih pet ili šest njenih priča, a da zdravstveno stanje nije potvrđeno nalazima i mišljenima vještaka. 

- Njoj je poznat napadač - rekao je Hasanspahić. 

Tužilac Čampara govorio je o "nezakonitom postupanju policajaca koje je bilo prisutno tokom cijele istrage". 

Osim pribavljanja vozila "renault clio", kazao je i da su nezakonito izuzimani videosnimci s kuće Šerifa Konjevića i kuvajtske rezidencije, za koje je kazao da ih je "šef istraga nezakonito izuzeo, stavio u džep i niko ne zna gdje su ti snimci završili". Dodao je da su snimci legalno izuzimani tek nakon mjesec, uz naredbu i saglasnost tužioca i nadležnog suda. 

Također je spomenuo bacanje u kantu plave koverte u kojoj su se nalazili komadi stakla koje su policajci našli sutradan na širem području mjesta događaja i očemu su sačinili službenu zabilješku. 

- Koji je razlog da bilo ko uzme bilo koji dokaz i baci ga u kantu. Pred vama je da sve ovo utvrdite i da ispravite ove greške da se ovakva postpanja nikada ne ponove, jer zato mi danas nemamo počinioca ovog krivičnog djela - kazao je. 

Hasanspahić se ponovo osvrnuo na ulogu Alise Ramić, kazavši kako "ona zna ubicu i zna šta se dogodilo", te da je Tužilaštvo to dokazalo i novim dokazima. 

Podsjetio je na iskaze zaštićenih svjedoka koji su rekli da je kritične noći zaustavljeno vozilo Hitne pomoći i da je njoj neko rekao: "Ti od sad imaš amneziju". 

- Čak i bez iskaza Kemala Dizdarevića Kantonalni sud je u svojoj presudi naveo da se stječe dojam da Alisa Mutap zna šta se desilo, ali ne želi da kaže - kazao je Hasanspahić, te dodao da se "u anamnezi uvijek ne sjeća, a u nalazima koje radi neko drugi nema potvrde toga". 

Dodao je da je nesporno utvrđeno da nije postojala organski uvjetovana amnezija, "koja se sad pokušava pretvoriti u psihogenu amneziju", te da smatra kako su dokazi o nepostojanju amnezije potvrdili tezu optužbe. 

Krvavi džemper i zabilješke

Kada su u pitanju optužbe protiv policajca Josipa Barića, kojem se na teret stavlja da nije izuzeo Alisin krvavi džemper / majicu na KCUS-u, kao i da je sačinio dvije službene zabilješke u kojima je različito napisao ono što mu je rekla Alisa Mutap, tužilac Čampara je kazao da se radi o namjernim "propustima", te da je nestali džemper "mogao biti jedan od ključnih dokaza". 

Rekao je i da Barić poznaje Mutapa dugi niz godina i da to ne spori, te da je on, i pored izričite naredbe tužioca da ne obavlja razgovor ni s kim, razgovarao s njim i sa Alisom ispred KUM-a. 

Naveo je i pismo tadašnje glavne tužiteljice KTKS Dalide Burzić tadašnjem komesaru MUP-a KS u kojem je navela da su ih te njegove izjave odvele u pogrešnom pravcu. 

Hasanspahić je podsjetio i da je zaštićeni svjedok kazao da je "Barić bio uznemiren", kao i da je rekao: "Ona (Alisa, op.a.) sve zna, ali neće da kaže".

Kada su u pitanju optužbe protiv Muamera Ožegovića, recepcionera hotela sa koje su nestali snimci videonadzora, tužioci su podsjetili da su vještaci utvrdili da su snimci namjerno obrisani. 

Kako su naveli, iz provedenih dokaza proizilazi da je samo Ožegović znao koje snimke je policija trebala izuzeti, kao i da su ostali recepcioneri svjedočili da je on imao najviše znanja u vezi s funkcioniranjem videonadzora. 

Za kraj su tužioci poručili da misle kako su iznijeli dovoljno činjenica, te Sudu poručili kako "ovo zaslužuje veoma strogo sankcioniranje". 

Advokat Josipa Barića Kadrija Kolić, kao i pred prvostepenim vijećem i ovaj put je ponovio kako je ovaj predmet "akt pravnog nasilja, kako prema porodici Memić, tako i prema optuženima". 

Rekao je, aludirajući očigledno na tužioce, "da oni koji pokušavaju da nedostatak argumenata nadoknade emocijama, neka idu kući i te emocije nadoknađuju sa svojim supružnicima". 

Kadrija Kolić s branjenikom

Kazao je da se "Tužilaštvo čak nije usaglasilo samo sa sobom šta Barić nije izuzeo - je li to bila majica ili džeper i da li je bila potpuno krvava, djelimično krvava ili šta". 

On je podsjetio da je na licu mjesta rađen uviđaj, da je njime rukovodio tužilac i da su nađeni komadi stakla, komadi farbe i na njima tragovi krvi koji su pripadali Alisi. 

Kazao je i da su policajaci koji su se pojavili u sudnici kao svjedoci "potvrdili da je Barić bio dužan sastaviti službene zabilješke onako kako je dobio informacije u sirovoj formi, a da se tokom istrage te informacije provjeravaju". 

On je naveo da je Sudu u pisanoj formi naveo šest grupa dokaza "iz različitih sfera objektivnih vještačenja". 

Naveo je da je "Josip Barić sataniziran u javnosti".

- Ukoliko osudite ove optužene, onda je pravosuđe u ponoru jer ćete dozvoliti da se sudi na osnovu onoga što priča ulica, a ne na osnovu objektivnih materijalnih dokaza - kazao je Kolić te istaknuo da tužilac danas prvi put koristi riječ "ubijen", dok se u optužnici navodi "zadobio povrede na neutvrđen način".

"Nema počinioca ni djela"

Kazao je da se optuženi terete za pomoć počiniocu krivičnog djela, "a da nemamo počinioca i nemamo krivično djelo". 

On je kazao da ček "ni stručnjaci Dizdarević i Kučukalić nisu mogli biti sigurni da li Alisa zna više nego što govori, a da bi to znao jedan običan policajac", ali da je on to prvi naveo u svojoj službenoj zabilješci. 

Spomenuo je da svjedok M1 "prenosi priču vođe organizovane kriminalne grupe, koji je nedavno uhapšen u predmetu povezanim sa Sky aplikacijom", a u vezi sa "navodnim cijepanjem protokola Hitne pomoći".

- Kakve veze imaju optuženi sa radnjama medicinskih radnika? - pitao je Kolić. 

Također je kazao da je tužilac Meris Ćato, koji je svjedočio pred prvostepenim vijećem, kazao da majica koju je propustio izuzeti Barić nije bila od ključne važnosti. 

Iznošenje završnih riječi bit će nastavljeno sutra, kada bi završnu riječ trebali dati advokati Alise Ramić i Zijada Mutapa, te Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.