open-navfaktor-logo
search
Upitna zarada
Hektar zasijane pšenice u BiH košta kao polovni automobil, kakve će onda biti cijene brašna, peciva...
Uzgoj pšenice u Bosni i Hercegovini u ovo vrijeme globalnih ekonomskih turbulencija izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu postaje prava avantura sa veoma upitnim pozitivnim ishodom. 
14.10.2022. u 10:30
get url
text

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici FBiH: Pšenica se izvozi, zašto se ne otkupljuju proizvodi, hoćemo li na zimu moljakati u komšiluku

Popljoprivrednici u BiH za ovu jesenju sjetvu za jedan hektar pšenice trebaju izdvojiti ogroman iznos, kao za polovni automobil.

- Cijena za jedan hektar premašuje 3.200 KM i ovo je najskuplja sjetva u historiji. Postoje procjene stručnjaka da je dovoljan iznos od 2.500 KM, ali tu nije uračunat zakup zemljišta jer većina proizvođača zakupljuje plodne povrršine bilo od države, bilo od privatnika.

U troškove proizvodnje ulaze sjemena, gorivo, zemljište, mineralno gnojivo, insekticidi..., a to sve košta, i to mnogo - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH. 

VEZANI TEKST - Hoće li poljoprivrednici odustajati: Jesenja sjetva u BiH bit će 200 posto skuplja u odnosu na onu iz 2021.

Istakao je kako će poljoprivrednici teško moći do zarade od ove sjetve.

- Pozitivna nula, to je ono što se čini maksimalnim u ovom trenutku. Svjedoci smo da u 2022. godine sve skuplja, i to u kontinuitetu. Sijati pšenicu ne znači samo ubaciti sjeme u zemlju i to je to.

Ima mnogo posla, prihranjivanje, mjera zaštite, a cijene rastu. Zato nas na proljeće, nema sumnje, čeka i visoka cijena brašna, peciva... - naglasio je Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.