open-navfaktor-logo
search
Svečano
Helez na ceremoniji u Čapljini: Zakletvu položilo 140 mladih vojnika OSBiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez prisustvovao je ceremoniji svečane zakletve 30. klase kandidata na obuci za profesionalnu vojnu službu u Oružane snage Bosne i Hercegovine na lokaciji kasarne "Božan Šimović" u Čapljini.
21.12.2023. u 14:24
get url
text

U prisustvu roditelja, rodbine, i drugih zvanica iz sistema odbrane svečanu zakletvu je položilo 140 djevojaka i mladića koji su uspješno savladali obuku i koji su osnovnu vojničku obuku završili na ovoj lokaciji, a koja je trajala oko tri mjeseca.

Završetkom procesa obuke koji je podrazumijevao stjecanje osnovnih znanja i vještina kandidati na obuci su se današnjim činom obavezali da će odgovorno i profesionalno obavljati svoje vojničke zadaće i na taj način doprinositi izvršenju misije OS BiH.

U čestitki upućenoj mladim vojnicima ministar je izrazio zadovoljstvo njihovom spremnošću i entuzijazmom da služe svojoj domovini Bosni i Hercegovini, na šta, kako je rekao, svi možemo biti ponosni.

- Oružane snage BiH predstavljaju jednu od najbolje i najuspješnije provedenih reformi u BiH. Iako sam nepunu godinu dana ministar odbrane BiH, ponosan sam na sve ono što smo uradili i radimo u OSBiH. Ponosan na ono šta radimo u domenu obuke, čija je realizacija, posebno ove, 30. klase kandidata bila puna izazova. Centar za osnovnu vojnu obuku ima jako važno mjesto u OSBiH, ovdje počinje svaki pojedinac u OSBiH. Raduje me da će realizacijom aktuelnih projekata biti poboljšani uvjeti života i rada djevojaka i mladića koji će doći na obuku u ovaj Centar, kao i uvjeta pripadnika Centra, jer ulaganje u ljudske resurse je ulaganje u budućnost - kazao je ministar tokom obraćanja.

Istakao je važnost izgradnje i jačanja odbrambenih kapaciteta riječima:

- Svjedoci smo da su se Oružane snage od osnivanja do danas razvile u vojnu snagu, prepoznatljivu u BiH, regiji pa u određenim aspektima i u svijetu. To nas čini ponosnim, a ujedno stvara i obavezu i odgovornost da još više unapređujemo naše snage. Želim naglasiti da su OSBiH tu za sve građane, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, i uvijek će biti, i da građani cijele naše domovine znaju da mogu da se oslone na svoje Oružane snage.

Na kraju ceremonije, ministar je još jednom istakao:

- Čestitam vam završetak osnovne vojne obuke i položenu svečanu zakletvu kojom ste se obavezali na odanost BiH. Nadam se i vjerujem da ćete vi, svojim znanjem i sposobnostima nastaviti profesionalizmom i upornošću izvršavati svoje zadatke.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije, generalmajor Ivica Jerkić. Za najboljeg polaznika 30. klase kandidata na obuci za profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH proglašen je Nedim Mešić.

Tokom posjete Čapljini, ministar je imao sastanak sa ključnim personalom 4. pješadijske brigade, gdje mu je domaćin bio komandant brigade brigadir Zdravko Rezo. Brigadir Rezo je upoznao ministra  sa trenutnim aktivnostima brigade i izazovima i poteškoćama sa kojima se susreće ova komanda i njene potčinjene jedinice, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.