open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Helez sa Stoltenbergovim pomoćnikom: NATO savez će i dalje pomagati Bosni i Hercegovini
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za obavještajne i sigurnosne poslove Davidа Cattlerа, koji se sa svojim saradnicima nalazi u posjeti Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva odbrane. 
26.04.2023. u 16:01
get url
text

- Sagovornici su razgovarali o putu Bosne i Hercegovinе ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), ali i izazovima sa kojima se suočavaju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Razgovarano je i o složenim političkim odnosima u zemlji i regiji.

Ministar Helez je istakao važnost odgovornosti kojeg domaći političari imaju prema sigurnosti svih građana te naglasio da put BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji nema alternativu. Zahvalio je svom gostu na pomoći koju NATO pruža Oružanim snagama BiH kroz paket jačanja odbrambenih kapaciteta, ali i istakao kako se nada da će se ta pomoć proširiti.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Cattler je naglasio da će NATO savez i dalje pomagati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka dostizanju demokratskih standarda u okvirima kolektivnog sistema  sigurnosti, na korist svih stanovnika BiH te i dalje podržavati Snage Evropske unije (EUFOR) u BiH u čuvanju mira i stabilnosti u zemlji.

Sastanku u sjedištu Ministarstva odbrane BiH prisustvovali su i zamjenik komandanta NATO Štaba Sarajevo brigadir Baver Bekiroglu, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako, načelnik Uprave za obavještajne poslove i sigurnost Zajedničkog štaba OSBiH brigadir Nedžad Novalija i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba - navodio se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.