open-navfaktor-logo
search
Jemen
Hiljade demonstranata se okupilo na skupu podrške palestinskom narodu Pojasa Gaze
Hiljade Jemenaca danas je učestvovalo na masovnom skupu u Sani, koju pod kontrolom drži pobunjenički pokret Huti, a skup je održan u znak podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze koji se suočava sa razornim izraelskim napadima od 7. oktobra.
08.03.2024. u 22:48
get url
text

Propalestinski skup održan je na trgu Al-Sabeen u Sani, a vojni glasnogovornik grupe Huti Yahya Saree rekao je da jemenski narod nastavlja svoju podršku postojanom palestinskom narodu u Gazi.

Skup je i organizirala grupa Huti, koja je najavila i nastavak napada u Crvenom moru na brodove povezane s Izraelom i vojne brodove SAD i Velike Britanije.

Na skupu u Sani, jemenski demonstranti mahali su palestinskim zastavama i skandirali protiv izraelskog rata u Gazi.

Tenzije su eskalirale u Crvenom moru usred napada grupe Huti na komercijalne brodove za koje se sumnja da su povezani s Izraelom.

Huti kažu da njihovi napadi imaju za cilj pritisak na Izrael da zaustavi svoj smrtonosni napad na Pojas Gaze.

SAD i Velika Britanija započele su zračne napade od 12. januara na položaje Huta u Jemenu u znak odmazde za napade u Crvenom moru.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva. Tenzije u toj regiji izazvale su strah od novog napada inflacije i prekida lanca snabdijevanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.