open-navfaktor-logo
search
Neophodna pomoć
Hoće li poljoprivrednici odustajati: Jesenja sjetva u BiH bit će 200 posto skuplja u odnosu na onu iz 2021.
Nakon suše koja je imala katastrofalne posljedice na poljoprivredu u Bosni i Hercegovini i daleko manje prinose od planiranih, početkom oktobra slijedi jesenja sjetva.
14.09.2022. u 08:18
get url
text

Nažalost, poljoprivrednike čekaju neuporedivo veće cijene goriva, đubriva, sjemena..., u odnosu na isti period prošle godine.

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici FBiH: Pšenica se izvozi, zašto se ne otkupljuju proizvodi, hoćemo li na zimu moljakati u komšiluku

- Cijene za sve one elemente koji ulaze u proizvodnju žitarica, prije svega pšenice pa i ječma, veće su za 200 posto u odnosu na jesenju sjetvu iz 2021. godine.

Zato bi trebali reagovati niži nivoi vlasti, kantoni i općine kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima. Zasad imamo samo puka obećanja - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH. 

Vlada FBiH je za 2022. godinu za oblast poljoprivrede izdvojila rekordnih 106 miliona KM, 19 miliona više u odnosu na prošlu godinu. Jedan dio bit će utrošen i za jesenju sjetvu, ali je neophodno da i drugi nivoi vlasti pomognu poljoprivrednicima u prozvodnji hrane u ovim kriznim vremenima.

U suprotnom pitanje koliko će se poljoprivrednika nakon slabog uroda od proljetne sjetve upustiti u novu avanturu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.