open-navfaktor-logo
search
Poslovi
Hodžić: Uprkos nedostatku kadrova, pozitivni trendovi u građevinarstvu
Nastavljen je trend investiranja u zemljama EU-a na koje se najvećim dijelom odnose poslovi naših preduzeća
30.09.2019. u 09:05
get url
text

Statistički podaci prema kojima je došlo do povećanja izvršenih i ugovorenih poslova građevinskih preduzeća iz Federacije BiH u inostranstvu svakako su dobar pokazatelj kretanja u ovom sektoru – izjavila je za Fenu ekonomski analitičar u oblasti građevinarstva Dženana Hodžić.  

Vrijednost ugovorenih građevinskih radova kompanija iz Federacije BiH u inostranstvu bila je veća za 6,1 posto, a izvršenih radova za 3,3 posto u prvom polugodištu ove godine u poređenju sa istim periodom lani. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, od ukupne vrijednosti izvršenih radova u inostranstvu najveći dio se odnosio na zemlje Evrope i to 97,8 posto.

- Nastavljen je trend investiranja u zemljama EU-a na koje se najvećim dijelom odnose poslovi naših preduzeća. Novac se nudi po niskoj cijeni u odnosu na štednju, tako da se u narednom periodu predviđa još veći priliv investicija u privredu zemalja EU-a – navela je Hodžić.

Kako je dodala, veći dio radova se odnosi niskogradnju, a s obzirom na veliki priliv stranih državljana u pojedine zemlje Evropske unije, posebno u Njemačku, doći će povećanja potreba za stambenom gradnjom radi smještaja doseljeničkog stanovništva.

Hodžić, koja je zastupnica u Federalnom parlementu, naglašava da je najveći problem u svim privrednim granama u BiH, a posebno u građevinarstvu, nedostatak  stručne radne snage.

-To je problem koji je sve izraženiji i može dovesti u pitanje našu konkurentnost. Na tržištu rada postoje suficitarna zanimanja, koja i dalje proizvodimo, dok smo, s druge strane, u problemu sa deficitom kadrova određenih zanimanja, kao što su zanimanja u građevinarstvu, gdje je posljednjih godina interes za upis i školovanje u značajnom padu - navela je Hodžić.

Za rješavanje ovog problema Hodžić smatra da je neophodno da Federalno i kantonalna ministarstva obrazovanja i nauke u saradnji, i u okviru svojih nadležnosti, izvrše korekcije upisne politike učenika i studenata na način da se obustavi njihov upis za zanimanja koja su suficitarna na tržištu, te osigura podsticaj za upis učenika i studenata za deficitarna zanimanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.