open-navfaktor-logo
search
Bivši načelnik
Hujić optužen da je općinskim novcem obnavljao privatnu zgradu
Općina Bosanski Petrovac nije bila u obavezi da finansira radove na zajedničkim dijelovima ove zgrade, niti je bila ovlaštena za izdavanje odobrenja, te utvrđivanja visine takse za postavljanje reklame na zgradi
21.11.2018. u 18:57
get url
text

Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK Bihać protiv Zlatka Hujića (65), bivšeg načelnika Općine Bosanski Petrovac zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom krivotvorenje službene isprave.

Hujiću je je stavljeno na teret postojanje osnovane sumnje da je kao načelnik Općine Bosanski Petrovac u oktobru, novembru i decembru 2013. godine postupao suprotno Odluci o budžetu Općine Bosanski Petrovac za 2013. godinu, i odredbama Pravilnika o postupku direktnog sporazuma („Službeni glasnik Općine Bosanski Petrovac“ br. 07/08), na način da je sa predstavnicima jedne bihaćke firme i  građevinsko-monterskim poduzetnicima iz Cazina dogovorio izradu fasade, limarskih radova i oluka na zgradi u ul. Trg šehida u Bosanskom Petrovcu.

U tu svrhu je sa tom firmom iz Bihaća zaključio ugovor o poslovnoj suradnji kojim su definisana prava i obaveze Općine Bosanski Petrovac i spomenute firme u pogledu finansiranja, te postavljanja reklame na zidu  zgrade, a zatim su usmeno dogovorili angažman sa poduzetnicima iz Cazina na izradi fasade i oluka i limarije, te ih uveo u radove i platio im jer se vodio ličnim interesom zbog toga što je znao da je zgrada de facto u vlasništvu stanara i vlasnika poslovnih prostora.

- U istoj zgradi je imao poslovni prostor dok su drugi stanari izvršili otkup stanova, pa shodno tome Općina Bosanski Petrovac nije bila u obavezi da finansira navedene radove na zajedničkim dijelovima ove zgrade, niti je bila ovlaštena za izdavanje odobrenja, te utvrđivanja visine takse za postavljanje reklame na zgradi i koristeći svoja službena ovlaštenja u ovu svrhu je vršio plaćanje iz budžeta - navodi se u optužnici.  Na taj način je, navode iz Tužilaštva USK, Općini Bosanski Petrovac prouzrokovao štetu.

Tekst optužnice prenosimo u cijelosti:

Kao službena osoba načelnik Općine Bosanski Petrovac, znajući i svjestan da Odlukom za izvršenje budžeta Općine Bosanski Petrovac za 2013. godinu nisu planirana sredstva za fasaderske radove na zgradi u ul. Trg šehida Bosanski Petrovac, suprotno interesima Općine, sa predstavnicima (...) Cazin, u oktobru mjesecu 2013. godine usmeno dogovarao izvođenje fasaderskih radova na navedenoj zgradi, iako je znao i bio svjestan da se za ovu vrstu radova mora provoditi procedura direktnog sporazuma i da se mora izvršiti procjena vrijednosti planiranih radova, suprotno odredbama Pravilnika o postupku direktnog sporazuma („Službeni glasnik Općine Bosanski Petrovac“ br. 07/08), bez izvršene procjene planiranih radova i bez provedene procedure direktnog sporazuma, iskoristio svoja službena ovlaštenja i dana 01.11.2013. godine izdao nalog za isplatu 1.000,00 KM, temeljem kojeg je sa budžeta Općine Bosanski Petrovac navedeni novčani iznos prebačen (...) Cazin, te navedenom izvođaču omogućio da pristupe izvođenju fasaderskih poslova na navedenoj zgradi, a nakon završetka radova dana 14.12.2013. godine u ime i za račun Općine Bosanski Petrovac potpisao ugovor o izvođenju fasaderskih radova sa (...) Cazin, i u tu svrhu sa računa Općine Bosanski Petrovac isplatio 5.167,00 KM, pa je na ovakav način (...) Cazin ukupno isplatio 6.167,00 KM i u istom iznosu nanio štetu Općini Bosanski Petrovac.

Kao službena osoba načelnik Općine Bosanski Petrovac znajući i svjestan da Odlukom za izvršenje budžeta Općine Bosanski Petrovac za 2013. godinu nisu planirana sredstva za limarske radove na zgradi u ul. Trg šehida Bosanski Petrovac, suprotno interesima Općine, u decembru mjesecu 2013. godine sa predstavnicima (...) Cazin usmeno dogovarao izvođenje limarskih radova na navedenoj zgradi, iako je znao i bio svjestan da za ovu vrstu radova mora poštovati procedure direktnog sporazuma i da se mora izvršiti procjena vrijednosti planiranih radova, suprotno odredbama Pravilnika o postupku direktnog sporazuma („Službeni glasnik Općine Bosanski Petrovac“ br. 07/08), bez izvršene procjene vrijednosti planiranih radova i bez provedene procedure direktnog sporazuma, iskoristio svoja službena ovlaštenja i dana 27.12.2013. godine izdao nalog za isplatu 2.445,83 KM, temeljem kojeg je sa budžeta Općine Bosanski Petrovac navedeni novčani iznos prebačen (...) Cazin, te istom izvođaču omogućio da pristupi izvođenju limarskih poslova na navedenoj zgradi, a nakon toga je dana 14.01.2014. godine, a u cilju pravdanja isplaćenih novčanih sredstava u ime i za račun Općine Bosanski Petrovac potpisao ugovor o izvođenju limarskih radova sa (...) Cazin, i na takav način počinio štetu Općini Bosanski Petrovac u iznosu od 2.445,83 KM.

U svojstvu službene osobe načelnik Općine Bosanski Petrovac, dana 31.01.2014. godine službenu ispravu – izjavu o kompenzaciji br. 05/2014 potpisao i ovjerio službenim pečatom, sa neistinitim sadržajem jer je znao, te bio svjestan da po istoj ispravi Općina Bosanski Petrovac nije imala svojstvo dužnika – povjerioca prema (...) d.d. Bihać i (...) Cazin i da navedena isprava - izjava o kompenzaciji br. 05/2014 nije knjigovodstveno evidentirana u Općini Bosanski Petrovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.