open-navfaktor-logo
search
Povećane tenzije
I politika umiješala prste: Pariz u pripravnosti uoči susreta Francuske i Maroka
Večerašnje polufinale Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru između Francuske i Maroka bit će više od obične fudbalske utakmice.
14.12.2022. u 12:00
get url
text

Očekuje se da će slavna avenija Champs-Elysees u Parizu biti mjesto okupljanja i proslave. Tamo su prošle subote okupili marokanski navijači nakon pobjede Maroka protiv Portugala i historijskog plasmana u polufinale Svjetskog prvenstva. Nekoliko sati kasnije su im se pridružili francuski navijači čija je reprezentacija pobijedila Englesku.

Međutim, večer je završila loše, a sukobi s policajcima doveli su do hapšenja više od 100 osoba u Parizu.

Strah od nasilnih incidenata

Dok se mnogi francuski i / ili marokanski navijači očekuju na Champs-Elyseesu nakon meča, Jeanne d'Hauteserre, načelnica 8. pariskog arondismana, želi da najljepša avenija na svijetu bude zatvorena od Concordea do Trijumfalne kapije.

D'Hauteserre time želi izbjeći "izbijanje rata bandi i građanskog rata" i "trenutke panike".

- Kada želimo da slavimo pobjedu, ne dolazimo s minobacačem. Svi se boje i ne želimo da se Champs-Elysees pretvori u bojno polje - izjavila je tokom gostovanja na televiziji CNews.

VEZANI TEKST - Policija ispalila suzavce tokom slavlja marokanskih navijača u Parizu

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin donio je odluku o pojačanom policijskom prisustvu. Najavio je mobilizaciju 10.000 policajaca, uključujući 5.000 na području Pariza.

Većina trgovaca je iz predostrožnosti odlučila staviti ključ na vrata zbog straha od ponavljanja prošlosubotnjeg scenarija nakon plasmana marokanskog i francuskog tima u polufinale.

Debate o identitetu

Francuski političari, poznati po svojim antiimigrantskim stavovima u zemlji, povezali su predstojeću utakmicu s imigracijskim pitanjem.

Predsjednik krajnje desničarskog Nacionalnog fronta Jordan Bardella smatra da neke marokanske navijače obuzima "osjećaj osvete" prema Francuskoj, što ukazuje da ovo pitanje dovodi do nasilja sa sigurnosnim snagama.

- Plaćamo cijenu za 30 godina neuspjele imigracione politike - rekao je Bardella govoreći za televiziju BFMTV.

Osim toga, desničar Eric Zemmour opisao je večerašnju noć "zastrašujućom za policiju".

- Volio bih da znam kako bi kralj Maroka i Marokanci reagovali da hiljade Francuza slave pobjedu u Marakešu? - pitao se.

Slično tome, Laurent Jacobelli, član francuske Narodne skupštine i glasnogovornik stranke Nacionalno okupljanje, izrazio je žaljenje što vidi ljude koji imaju francusko državljanstvo, ali ne podržavaju francuski tim.

Hladni odnosi

Polufinale Svjetskog prvenstva između dvije reprezentacije igrat će se u kontekstu diplomatskih tenzija.

Također, Maroko je nezadovoljan Macronovom odlukom da smanji broj putnih viza koje se izdaju građanima Maroka.

Francuska, s druge strane, nije cijenila ekonomsko prisustvo Maroka u zapadnoj Africi.

Zapravo, posljednjih nekoliko godina došlo je do neumoljivog pogoršanja diplomatskih odnosa između Pariza i Rabata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.