open-navfaktor-logo
search
Zanimljivo
Ideje za čišćenje iz 19. vijeka efikasne i danas: Hljeb za prljave tapete, a mlijeko za pod
English Heritage, organizacija iz Swindona u Engleskoj koja brine o viševjekovnim palačama, kućama, dvorcima i opatijama, objavila je savjete za proljetno čišćenje koji su bili popularni u viktorijansko doba.
26.03.2021. u 19:30
get url
text

Čini se da su i danas podjednako efikasni.

Kod čišćenja prašnjavih ogledala možete preskočiti sredstvo za čišćenje stakla i obrisati ih jelenskom kožom, a da bi vam kameni pod zablistao, ribajte ga obranim mlijekom.

Za čišćenje prljavih tapeta, da budu "kao nove", pomoći će komad spužvastog hljeba.

- Iako ne preporučujemo neke bizarnije savjete, poput korištenja krompira za čišćenje uljane slike, domaćice iz prošlosti često su bile vrlo efikasne u svojim metodama - rekla je Amber Xavier-Rowe, voditeljica očuvanja kolekcija u organizaciji English Heritage.

Njihovi savjeti stižu na vrijeme za proljetno čišćenje i usred ponovnog većeg interesa za korištenjem prirodnih sredstava za čišćenje kuće.

- Stare ideje ponovno dolaze na svoje, zar ne? Ljudi su sve zabrinutiji da njihove navike čišćenja mogu naštetiti okolišu i traže načine kako izbjeći upotrebu plastičnih boca ili proizvoda na bazi hemikalija koji mogu pogoršati astmu ili uzrokovati druge zdravstvene probleme - rekla je Lucy Lethbridge, autorica knjige "Mind Your Manors: Tried-and-True British Household Cleaning Tips".

Dodala je da stare metode djeluju, piše New York Times.

Tokom pandemije, rekla je Lethbridge, njena se kuhinjska odvodna cijev više puta začepila. Oslanjala se na jednostavnu otopinu sode bikarbone, vruće vode i sirćeta ili limunovog soka koji ulijeva u sudoper sve dok se problem ne riješi.

- Bolje je od bilo kojeg sredstva za čišćenje odvoda koje sam ikad kupila - ustvrdila je.

Ruth Goodman, autorica iz Walesa koja je 30 godina istraživala rad i život sluga iz davnina, kazala je da se ideja korištenja hljeba za čišćenje tapeta vjerovatno pojavila tokom 17. vijeka, kada je Engleska s drva prešla na ugalj.

- Čađ je učinila domove prljavima, a posebno zidove. Hljeb bi djelovao kao djelotvorna spužva da se ne ošteti papir onako kako to voda radi. Ta vrsta spoznaje morala je doći od žena koje su čistile kuću, čija se historija kreativnosti i snalažljivosti često zanemaruje - rekla je Goodman.

Andrewa Neboraka, vlasnika kompanije Luxury Cleaning NY u New Yorku, nije se iznenadilo kada je čuo da se obrano mlijeko može koristiti za čišćenje kamenih podova. Rekao je da je nedavno koristio sredstvo za čišćenje na bazi mlijeka za pranje nedovršenog poda u salonu namještaja, a sirćetom i limunom redovno briše radne površine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.