open-navfaktor-logo
search
Putinova prijateljica
Ima neka ruska veza: Ministrica koja je kandidovala Sattlera za EU misiju u BiH seli se u St. Peterburg
Bivša austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, poznata po plesu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na svom vjenčanju, preselit će se u rodni grad ruskog predsjednika Sankt Peterburg, kako bi vodila think-tank koji je sama osnovala.
13.09.2023. u 13:40
get url
text

- Ja sam suosnivač centra GORKI i njime upravljam. Budući da ondje ima puno posla i zahtijeva puno pažnje... Odlučila sam se preseliti u St. Peterburg zbog ovog posla - rekla je Kneissl za rusku državnu novinsku agenciju TASS u utorak.

Centar o kojem govori osnovan je u martu 2023., a ima za cilj "pripremiti objektivnu analizu za pronalaženje rješenja" za ciljeve ruske politike, navodi se na njegovoj web stranici. GORKI je povezan s državnim univerzitetom u St. Peterburgu, gdje je Putin studirao pravo 1970-ih.

Kneissl je bila austrijska ministrica vanjskih poslova od 2017. do 2019. godine, a za to mjesto nominirala ju je krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ). Bila je kritizirana zbog svojih bliskih veza s ruskim predsjednikom, koji je prisustvovao njezinom vjenčanju 2018. u austrijskim Alpama, te zbog odmora u Rusiji nedavno u augustu, usred rata koji Kremlj vodi u Ukrajini.

Govoreći na forumu u Vladivostoku u utorak, Kneissl je kritizirala ponašanje Austrije prema Rusiji, usporedivši ga sa "shizofrenijom".

- Austrijska politika i javno mnijenje ne umaraju se od osuđivanja Rusije - rekla je, dodajući da su oni koji još imaju poslovne veze s Rusijom označeni kao "krvavi zarađivači", prenosi TASS.

Prošle sedmice je izaslanik Europske komisije za Austriju, Martin Selmayr, izazvao bijes nakon što je kritizirao uvoz ruskog plina iz te zemlje, optužujući Beč da plaća "krvavi novac" Moskvi. Ova primjedba rezultirala je time da je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg pozvao Selmayra da objasni svoje komentare, piše politico.eu. 

Austrija ima historijske veze s Rusijom. Iako je zemlja podržala sankcije EU-a i javno kritizirala Putinovo kršenje međunarodnog prava, zadržala je komercijalne veze s Moskvom i ostala je jedna od rijetkih zemalja EU-a koja još uvozi ruski plin.

Kneissl je nakon završenog mandata ministrice u Austriji otišla u poslovne vode i to sa Rusima. Vlada u Rusiji imenovala ju je za posebnu ekonomsku savjetnicu u vijeću direktora državne naftne kompanije Rosnjeft.

Karin Kneissl je inače bila na čelu Ministarstva vanjskih poslova Austrije u vrijeme kada je to ministarstvo kandidiralo Johanna Sattlera, sadašnjeg šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. On je kandidiran početkom 2019. godine, a imenovan je u augustu.

I Sattler je svojevremeno, kako su to već pisali i bh. mediji,  od 2008. do 2013. bio direktor izdavač za WAZ Media Group i Axel Springer u Moskvi, a u tom gradu je i studirao neko vrijeme, mada se taj podatak ne spominje u njegovoj zvaničnoj biografiji na stranicu delegacije EU-a u BiH. 

Prije dvije godine izjavio je u intervjuu za jedan ovdašnji medij kako "nije primijetio veliki rast ruskog utjecaja u BiH", zbog čega su ga kritizirali u javnosti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.