open-navfaktor-logo
search
Malo koristi
Imaju li se radnici u realnom sektoru čemu nadati, šta za njihove plaće znače izmjene zakona o PDV-u?
Izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), na čemu već godinama uporno insistiraju privrednici u Bosni i Hercegovini, još će sačekati pošto ih državni zastupnici u srijedu nisu razmatrali na sjednici u Sarajevu, jer je odlučeno da one ipak idu po skraćenoj, a ne hitnoj proceduri kakva je bila predložena.
09.07.2023. u 07:44
get url
text

VEZANI TEKST - O izmjenama Zakona o PDV-u koji pomaže bh. privrednicima ipak drugi put

Uprkos prolongiranju, u poslovnom sektoru očekuju da će se uskoro usvojiti izmjene zakona, prema kojima bi se povećao prag za ulazak firme u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 KM na 100.000 KM godišnjeg prometa, te pomjerio rok za podnošenje poreznih prijava sa 10. u mjesecu na kraj mjeseca.

- To su bili naši ključni zahtjevi i koliko imamo informacija, te izmjene će biti usvojene uskoro. Time će svi imati koristi, poslodavci će imati manje administrativne troškove, država će imati manji pritisak na sistem naplate PDV-a  - kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Naglasio je da su poslodavci imali još nekoliko zahtjeva, ali da će oni sačekati neko bolje vrijeme.

- Tražili smo da se PDV plaća po naplati fakture. Sada imamo situaciju da čim izdate fakturu morate platiti PDV. S druge strane, onaj ko dobije fakturu, iskoristi je da umanji iznos za PDV - istakao je Smailbegović.  

Nažalost, ako se i usvoje predlože izmjene Zakona o PDV-u, radnici u realnom sektoru ne mogu se nadati povećanju plaća.  

- Izmjene zakona o PDV-u neće imati utjecaj na plaće, možda bude rijetkih slučajeva i to u onim firmama koje imaju nekoliko zaposlenika. Da bi se plaće povećale, pa i do 400 KM, neophodno je u Federalnom parlamentu usvojiti izmjene Zakona o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak. Nažalost, svjedoci smo da parlamentarci to ne žele učiniti - poručio je Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.