open-navfaktor-logo
search
Presuda u petak
Inspektorica se nagodila na godinu zatvora zbog reketiranja direktora "Srednjoškolskog doma"
Okružni sud u Banjoj Luci prihvatio je sporazum koji je inspektorka PU Banja Luka Jelena Florjan (34) sklopila sa tužilaštvom. Ona je priznala krivicu, te će biti osuđena na godinu zatvora.
09.04.2021. u 12:30
get url
text

Njenom kolegi i saučesniku u krivičnom djelu, inspektoru Nenadu Grujiću (53), suđenje će krenuti ispočetka.

Optužnica Tužilaštva RS-a teretila ih je da su kao inspektori Odjeljenja za privredni kriminalitet u februaru prošle godine od direktora JU "Srednjoškolski dom" u Banjoj Luci Branislava Vidića zahtijevali iznos od 30.000 KM, a kako ne bi preduzeli službene radnje po anonimonoj krivičnoj prijavi protiv njega.

Florjan i Grujić prvo su Vidiću rekli da "trpe pritisak nadležnih" u vezi prijave protiv njega, te mu predložili da nadležnom tužilaštvu podnesu "lažnu prijavu" koja će biti odbačena, kao i da će srediti da se njegovo ime "ne pojavljuje u medijima". Zauzvrat su zahtijevali da plati 20.000 KM, od čega je 10.000 KM navodno trebalo ići postupajućem tužiocu, a po 5.000 KM načelnicima policijskih odjeljenja.

Kasnije su tražili 30.000 KM, s tim da im 20.000 KM donese odmah, a preostali iznos nekoliko dana nakon što tužilac donese odluku.

Optuženi banjalučki inspektori su uhapšeni u februaru prošle godine kada je Vidić na parking prostoru u blizini banjalučkog restorana "Sirano", predao Grujiću 20.000 KM označenih novčanica.

Presuda Florjan će biti izrečena u utorak, a postupak protiv Grujića će ponovo početi u junu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.