open-navfaktor-logo
search
Kažnjen godinom zatvora
Instruktor vožnje iz Čitluka prodao 82 krivotvorena uvjerenja o položenom vozačkom ispitu
Po optužnici Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općinski sud u Čitluku je osudio na godinu zatvora Ivana Čilića, zvanog Ico (1986.), iz Čitluka, zbog produženog krivičnog djela krivotvorenje isprave, saopćilo je Tužilaštvo.
28.03.2023. u 14:57
get url
text

Optužnicom mu je stavljeno na teret da je od 2016. do 2021. godine, kao zaposlenik-instruktor vožnje autoškole "L" iz Međugorja iskoristivši svoje zanimanje, izrađivao krivotvorena uvjerenja Ministarstva obrazovanje, nauke, kulture i sporta HNK o uspješno položenom ispitu za vozača motornih vozila različitih kategorija vozačkih ispita za čije je izdavanje nadležno Ministarstvo.

Kako se navodi, radio je to tako što je skenirao jedan primjerak navedenog uvjerenja, te ga prilagođavao imenu osobe za koju ga krivotvori, serijskom broju i datumu, te kategoriji vozačkog ispita i potom ga printao, te tako sačinjena lažna uvjerenja za odgovarajuću novčanu naknadu predao trećim osobama i to najmanje njih 82, čime je počinio produženo krivično djelo krivotvorenje isprave.

Na prijedlog Tužilaštva HNK, Općinski sud u Čitluku je utvrdio da novčani iznos od 2.870 eura, 1.950 KM i 470 kuna (blizu 120 KM) predstavlja nezakonitu imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom krivotvorenje isprave, pa je odlučio da se od optuženog oduzima navedeni novac, saopćilo je Tužilaštvo HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.