open-navfaktor-logo
search
Uložit će milione eura
Investitori iz Saudijske Arabije kupili 55 hektara zemlje u Varešu: Gradit će hotel, rekreacione centre, vile...
Na području Općine Vareš gradit će se turističko-rekreativni kompleks a investitori su iz Sudijske Arabije.
13.10.2021. u 13:33
get url
text

Tim povodom u Vladi Zeničko-dobojskog kantona održan je sastanak sa predstavnikom investitora.

S menadžerom kompanije "Dar al Arkan" Tareqom al Nabulsijem i direktorom operacija kompanije Realengineering Sarajevo Emirom Ferovićem razgovarali su premijer ZDK po ovlaštenju Spahija Kozlić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsad Hadžić i ministar privrede Zlatko Jelić.

Arapski investitor otkupio je zemljište površine 55 hektara, na kojem je planirana izgradnja kompleksa sa hotelom, popratnim objektima, rekreacionim centrima, vilama, biciklističkim stazama, adrenalin parkovima i drugim sadržajima.

Investitor planira da kroz nekoliko faza idućih 10 godina investira nekoliko desetaka miliona eura, a samo u prvoj fazi u izgradnju komunalne infrastrukture uložit će 10 miliona eura.

Na sastanku je rečeno da je u toku izrada prostorno-planske dokumentacije za navedeno područje. Konstatirano je da je Vlada ZDK izvršila sve svoje obaveze te da je za izdavanje potrebnih dozvola i početak radova potrebno da prostorno-plansku dokumentaciju usvoji Skupština ZDK, kao i da Općina Vareš provede neophodne administrativne procedure.

Predstavnici Vlade dali su punu podršku realizaciji ovog projekta, potvrđujući posvećenost institucija ovog kantona stvaranju uslova za privlačenje investicija u svim oblastima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.