open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Investitori iz Turske zainteresovani za pokretanje fabrike za proizvodnju peleta u Ustikolini
Turska grupacija "Ecose", koja ima registrovanu kompaniju u Bosni i Hercegovini, zainteresovana je za pokretanje fabrike za proizvodnju peleta u Ustikolini, u općini Foča.
10.01.2023. u 12:57
get url
text

Na inicijativu predstavnika te kompanije održan je sastanak sa zvaničnicima lokalne zajednice i Bosansko-podrinjkog kantona Goražde na kojem je razgovarano o mogućnostima kupovine fabrike za proizvodnju peleta u Ustikolini te obezbjeđenju neophodne sirovine za proizvodnju, što je osnovni uslov za investiranje.

 - Imamo veliku grupaciju u Turskoj i zanima nas ulaganje u energetski sektor čemu pripada i proizvodnja peleta i zainteresovani smo da kupimo fabriku peleta na ovom području, da još uložimo i to aktiviramo. Imamo namjere i za solarnu energiju ako bude neka prilika tako da planiramo ulagati u tom sektoru – kazao je  predstavnik Ecose grupacije iz Turske Zeyullah Huda.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov naglasio je da će detaljnije povratne informacije potencijalnim investitorima biti date na sastanku zakazanom sredinom mjeseca.

 - Najviše ih je zanimalo da li mogu računati na  sirovine i mi ćemo od nadležnog javnog preduzeća „Bosanskopodrinjske šume“  nastojati da prikupimo relevantne informacije i o mogućnostima širenja postojeće peletare, kako bi ona bila prezentovana na slijedećem sastanku zakazanom za 17. januar. U skladu sa svojim nadležnostima nastojat ćemo pružiti maksimalnu podršku kako realizaciji ovog  tako i drugih projekata, s ciljem privlačenja novih investicija u naš kanton jer obostrani interes je da ti projekti budu uspješni -  kazao je premijer Ćulov.

Podršku investitorima pružit će i načelnik Mujo Sofradžija, koji je istaknuo da Općina Foča u FBiH nastoji osigurati uslove za nova ulaganja, prvenstveno kako bi se otvorila radna mjesta a samim tim i bolji uslovi života stanovnika.

 - U dva navrata razgovarao sam sa investitorima iz Turske koji su insistirali i na sastanku sa premijerom kako bi sagledali mogućnosti osiguranja sirovine za fabriku peleta, hoće li moći imati isgurnost da bi to pokrenuli. Detaljnije povratne informacije bit će poznate nakon narednog sastanka. Oni su zainteresovani i za druge projekte, poput poljoprivrede i drugih oblasti – kazao je Sofradžija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.