open-navfaktor-logo
search
Počinje ekshumacija
Irak: U Kirkuku pronađena masovna grobnica žrtava ISIL-a
U sjevernoj provinciji Kirkuk pronađena je masovna grobnica u kojoj su desetine Iračana koje je ubila teroristička organizacija ISIL, izjavio je u utorak lokalni sigurnosni službenik.
20.10.2020. u 12:05
get url
text

U grobnici u gradu Dawood al-Alouka nalaze se posmrtni ostaci 45 ljudi koje su ubili teroristi ISIL-a, rekao je policajac pod uslovom da ostane anoniman. Dodao je da će forenzički timovi ekshumirati tijela radi DNK analize kako bi ih identifikovali.

Teroristi ISIS-a 2014. godine stekli su potpunu kontrolu u provincijama Mosul, Salahadin i Anbar i zauzeli teritorije u Diyali i Kirkuku. Međutim, iračke snage sigurnosti uspjele su vratiti kontrolu u narednim godinama.

Teroristička organizacija ISIL ostavila je iza sebe na desetine masovnih grobnica u područjima koja su bila pod njihovom kontrolom u kojima su pokopane hiljade ubijenih neistomišljenika.

Irak je 2017. godine proglasio pobjedu nad ISIL-om, nakon što je vratio pod kontrolu cijele svoju teritoriju. Međutim, teroristička organizacija i dalje održava ćelije na velikim područjima Iraka i povremeno izvodi napade.

Misija Ujedinjenih nacija u Iraku dokumentovala je 202 masovne grobnice u 2018. godini na područjima koja je kontrolisao ISIL u kojima je sahranjeno između 6.000 i 12.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.