open-navfaktor-logo
search
Ranio zaštitara
Iran pogubio prvog osuđenika na smrt u vezi s protestima
U Iranu je pogubljena prva osoba koja je osuđena na smrt zbog navodnih zločina vezanih uz proteste koji se održavaju širom zemlje.
08.12.2022. u 09:10
get url
text

Mohsen Shekari, kojeg je Revolucionarni sud osudio na smrt zbog navodne "prijetnje građanima hladnim oružjem i ranjavanja zaštitara tokom protesta u ulici Settar Khan" u glavnom gradu Teheranu u oktobru, pogubljen je jutros, objavila je iranska novinska agencija Mizan.

Naveli su da je pogubljena osoba 20. novembra osuđena na smrt. Kaznu je kasnije potvrdio Vrhovni sud.

Mohsen Shekari je prvi demonstrant koji je pogubljen u vezi s protestima pokrenutim zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini. Protesti u Iranu traju oko tri mjeseca, a do sada je na smrt osuđeno 11 osoba. Smrtne kazne koje izdaju revolucionarni sudovi mora potvrditi Vrhovni sud Irana.

Prema iranskom krivičnom zakonu, onima koji počine zločine kao što su "remećenje javnog reda i mira i vođenje rata protiv države" prijeti smrtna kazna.

U Iranu su pokrenuti protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.