open-navfaktor-logo
search
Veliki zločin
Iranski lider Khamenei o trovanju učenica: Počiniocima treba odrediti najstrožiju kaznu
Iranski lider Ali Khamenei naložio je vlastima da "preduzmu ozbiljne mjere protiv incidenta i kazne počinioce najstrožijim kaznama" u vezi sa slučajevima trovanja u školama u kojima se djevojčice školuju.
06.03.2023. u 11:34
get url
text

Trovanje učenica u internatima izazvalo je zabrinutost u cijeloj zemlji.

- Vlasti rade na tom pitanju, znam to, trebalo bi ozbiljno da razmotre to pitanje na osnovu važnosti događaja - rekao je Khamenei.

Ukazujući na mogućnost umiješanosti kriminalne mreže ili organizacione strukture, Khamenei je naveo da se ovaj zločin, koji izaziva anksioznost i strah u društvu, ne može tolerisati.

Istakao je da je riječ o "velikom zločinu", jer je počinjen nad najnevinijim dijelom društva, a to su djeca.

- Obavještajno-sigurnosne snage treba da identifikuju glavne aktere incidenta. Počiniocima incidenta, zločincima, treba suditi i kazniti ih najstrožijom kaznom - poručio je Khamenei.

Slučajevi masovnog trovanja u školama u Iranu od 30. novembra 2022. privlače pažnju.

Navodi se da je više od 1.000 učenika otrovano za oko 100 dana u provincijama Kum, Loristan, Teheran, Ardebil, Kermanshah, Simnan, Mazenderan, Cheharmahal i Bakhtiari, Elburz i Rezevi Horasan.

Učenici pokazuju simptome kao što su respiratorni distres, mučnina, glavobolja i utrnulost udova.

U momentima dok su Iranci u šoku i bijesu zbog trovanja učenica širom zemlje, vlasti su pokrenule sudske i ministarske istrage kako bi otkrili odgovorne.

Aliriza Monadi Sefidan, predsjedavajuća parlamentarne komisije za obrazovanje, istraživanje i tehnologiju, koja radi na slučajevima trovanja čiji uzrok još nije jasno objašnjen, rekla je da je utvrđeno da je dušik plin pronađen u otrovu koji se koristi u školama.

Krajem februara, zamjenik iranskog ministra obrazovanja i obuke Yunus Penahi smatra da je trovanje namjerno, jer neki ljudi žele da se sve škole, a posebno ženske, zatvore.

​​​​​​​Slučajevi trovanja uslijedili su nakon velikih protesta u zemlji, izazvanih smrću 22-godišnje Iranke dok je bila u policijskom pritvoru sredinom septembra.

Demonstracije koje su počele 17. septembra 2022. u Sakkizu, rodnom gradu Mahse Emini, proširile su se po cijeloj zemlji i pretvorile se u antivladine proteste.

Skoro 500 demonstranata je ubijeno, a više od 100 pripadnika obezbjeđenja je izgubilo život u višemjesečnim događajima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.