open-navfaktor-logo
search
Sindikat šokiran
Iranskom fudbaleru prijeti pogubljenje zbog kampanje za prava žena
Iranski fudbaler se suočio sa smrtnom kaznom zbog kampanje za prava žena u svojoj zemlji, a Svjetski sindikat fudbalera FIFPRO u utorak je zatražio od Teherana da mu ukine kaznu.
13.12.2022. u 11:46
get url
text

- FIFPRO je šokiran i zgrožen izvještajima da se profesionalni fudbaler Amir Nasr-Azadani suočava s pogubljenjem u Iranu nakon što je vodio kampanju za prava žena i osnovne slobode u svojoj zemlji - objavio je ovaj sindikat na Twitteru.

Dodali su:

- Solidarni smo s Amirom i pozivamo na hitno ukidanje njegove kazne.

FIFPRO je globalni sindikat profesionalnih fudbalera koji brani njihova prava.

Iran se od sredine septembra suočava sa protestima nakon hapšenja 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila policija za moral zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Iran se teško nosi sa demonstrantima, kažnjavajući one koji su se zalagali za prava i slobodu žena. Nasr-Azadani (26) je među njima. Iran je u ponedjeljak pogubio drugu osobu osuđenu za ubistvo dvojice pripadnika milicije u gradu Mashhad na sjeveroistoku zemlje u novembru tokom protesta.

- Majid Reza Rahnavard (23) obješen je na javnom mjestu u svom rodnom gradu Mashhadu u jutarnjim satima u ponedjeljak pod optužbom za 'moharebeh' (vođenje rata protiv Boga) - objavila je novinska agencija Mizan, povezana sa pravosuđem.

Prošle sedmice, Iran je pogubio Mohsena Shikarija zbog "prijetnje građanima hladnim oružjem i ranjavanja zaštitara" tokom protesta u naselju Sattar Khan u zapadnom Teheranu.

Na Svjetskom prvenstvu u fudbalu 2022. koje se održava u Kataru, iranska reprezentacija odbila je pjevati svoju himnu prije utakmice protiv Engleske u znak protesta zbog smrti Mahse Amini.

Iran je eliminisan u grupnoj fazi prvenstva gdje su igrali protiv Engleske, SAD-a i Velsa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.