open-navfaktor-logo
search
Treći temelj islama
Islamska zajednica u BiH: Prvi dan ramazanskog posta u petak, 24. aprila
Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila, nastupa mubarek mjesec Ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila, saopćila je Islamska zajednica u BiH.
16.04.2020. u 12:31
get url
text

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitav mjesec od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29, a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije koronavirusa.

Ovogodišnju ramazansku vaktiju možete pronaći klikom ovdje, a korisnicima mobilnih uređaja baziranih na Android operativnom sistemu iz Islamske zajednice preporučuju oficijelnu aplikaciju Islamske zajednice koja pored dnevnih vaktija za gradove u našoj domovini nudi i druge sadržaje za svakodnevne potrebe vjernika. Aplikaciju možete preuzeti putem Google Play Storea.

- S obzirom na to da je mjesec ramazan mjesec intenzivnijeg ibadeta, ove godine smo formirali tim islamskih učenjaka koji će odgovarati na Vaša pitanja kako bi smo ubrzali dosadašnji proces dobijanja odgovora. U ovoj fazi prednost će imati pitanja iz domena ibadeta (namaz, post i zekat) te pitanja od vjernika sa jasno navedenim imenima (a ne skrivenim iza nadimaka), a kao i dosada upućena pitanja bit će objavljivana anonimno. Također, kao i dosada vaša pitanja možete slati putem email adrese [email protected] kao i kroz mobilnu aplikaciju Islamske zajednice - saopćila je Islamska zajednica u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.