open-navfaktor-logo
search
Prije vjerskog obreda
Ispred Crkve Svetog groba u Jerusalemu: Izraelske snage sigurnosti napale pravoslavne hrišćane
Izraelske snage sigurnosti u subotu su napale pravoslavne hrišćane koji su željeli prisustvovati obredu silaska Blagodatnog ognja u Crkvi Svetog groba u okupiranom istočnom Al Qudsu (Jerusalem), javlja Anadolija.
15.04.2023. u 18:51
get url
text

Reporter Anadolije javlja da su se pravoslavni hrišćani okupili u hrišćanskom dijelu Starog grada Al Qudsa noseći u rukama svijeće, drvene krstove i simbolične mačeve.

Vjernici, među kojima i sveštenici, uputili su se do Crkve Svetog groba, koja se smatra jednim od svetinja hrišćanstva, kako bi dočekali spuštanje Blagodatnog ognja.

Po dolasku u crkvu vjernici su sačekali spuštanje "svete vatre" i zapalili svoje svijeće, navodi reporter.

Međutim, neke hrišćane koji su željeli prisustvovati ceremoniji, koja simbolizuje Isusovo uskrsnuće, izraelska policija je zaustavila u uskim ulicama koje vode do crkve i spriječila ih da prisustvuju ritualu.

Izraelska policija postavila je željezne barikade da bi spriječila prolaz vjernicima, među kojima su bili i starci i žene. Samo pojedinom sveštenstvu i malom broju pravoslavnih hrišćana bilo je dozvoljeno da prođu u crkvu.

Ekipa Anadolije snimila je hrišćane, među kojima su bile i žene, dok su teško prelazili izraelske barikade da bi prisustvovali službi, a izraelske snage bile su nasilne prema nekima od njih.

Među onima koje je izraelska policija pretukla je i hrišćanski sveštenik, dok se još jedna osoba onesvijestila.

Izraelska policija je saopštila da je hiljade ljudi bilo u Starom gradu da bi prisustvovalo obredu, te da policijske snage rade na obezbjeđivanju bezbjednog okruženja za one koji prisustvuju službi.

U saopćenju se ne pominje policijsko nasilje nad hrišćanskim vjernicima.

Dana 12. aprila, Status Quo komitet crkava u Al Qudsu upozorio je na ograničenja izraelske policije na učešće na ovoj ceremoniji.

Palestinske vlasti osudile su izraelska ograničenja kao arogantan i opasan izazov božanskim religijama.

Crkva Svetog groba, koja se smatra jednim od svetih mjesta hrišćanstva, nalazi se u okupiranom istočnom Al Qudsu. Izuzetno je važna za hrišćane koji vjeruju da je Isus Hrist tamo razapet.

Ključeve crkve, koja je kroz istoriju bila predmet sporenja drže dvije palestinske muslimanske porodice. Osmanski sultan Abdulmedid predao je ključ od crkve muslimanskim porodicama u Al Qudsu da bi okončao borbu hrišćana. Ove muslimanske porodice i danas otvaraju i zatvaraju vrata crkve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.