open-navfaktor-logo
search
Izbori u SAD-u
Istražitelji tvrde: Američki poštar-zviždač povukao iskaz o izbornoj prevari
Poštanski radnik iz Pennsylvanije, jedne od američkih saveznih država ključnih za pobjedu Joea Bidena nad predsjednikom Donaldom Trumpom na izborima, prošli je tjedan posvjedočio za konzervativnu udruženje Project Veritas da su on i njegovi kolege dobili upute da manipuliraju glasačkim listićima poslanima poštom.
11.11.2020. u 13:08
get url
text

Njegov su iskaz citirali visokorangirani republikanci, uključujući senatora Lindseyja Grahama, koji ga je iskoristio kao dokaz u svom pismu Ministarstvu pravosuđa u kojem je zatražio da se pokrene savezna istraga o navodnoj izbornoj prevari.

Budući da je "zviždač" iz Američke poštanske službe podnio svoje optužbe u obliku potpisanog pismenog iskaza podnesenog pod zakletvom, one imaju težinu na sudu.

Međutim, poštar koji je u međuvremenu otkrio svoj identitet - zove se Richard Hopkins - sad je navodno povukao svoje optužbe. Kako javlja Washington Post, pozivajući se na trojicu zvaničnika upoznatih s istragom, Hopkins je istražiteljima koji su ga naknadno ispitali priznao da je fabricirao svoje optužbe.

Hopkins je, naime, prvo za Project Veritas posvjedočio da je direktor pošte u gradu Erie, Pennsylvania, gdje radi, dan iza izbora (4. novembra) naložio da prikupe ispunjene glasačke listiće koji još nisu poslani na odredište i izmijene na njima datum slanja u 3. novembar (dan izbora).

Razlog je taj što u Pennsylvaniji glasački listići poslani poštom mogu biti zaprimljeni do tri dana nakon izbora ako datum slanja potvrđuje da su poslani do dana izbora, uključujući taj dan (3. novembar). Drugim riječima, to znači da su dopisni glasovi poslani 3. novembra valjani i broje se, a oni koji su poslani 4. novembra nevažeći.

Valja naglasiti da Hopkins nije optužio svoj poštanski ured da je mijenjao kandidata kojeg su glasači zaokružili na ovim listićima poslanim poštom, ali i da je samo mijenjanje datuma slanja na njima ilegalno.

Iako su Trumpovi republikanci tražili da se broje samo oni listići koji dođu poštom na dan izbora, Vrhovni sud Pennsylvanije je prije izbora dozvolio rok od tri dana nakon izbora - pod uvjetom da su poslani do (uključujući) 3. novembra.

Hopkins je u ponedjeljak, prema zvaničnicima s kojima je razgovarao Washington Post, rekao istražiteljima iz Ureda glavnog inspektora Američke poštanske službe (USPS) da optužbe nisu istinite te potpisao novu izjavu pod prisegom (affidavit) kojom poriče svoje prvobitne optužbe.

- Zviždač iz USPS-a iz Erieja potpuno je POVUKAO svoje tvrdnje o nadzornicima koji su manipulirali glasačkim listićima poslanima poštom nakon što su ga istražitelji ispitali, prema glavnom inspektoru - naveo je Kongresni odbor za nadzor, u kojem Bidenovi demokrati imaju većinu, na svom službenom Twitter profilu.

Iz odbora su dodali da Hopkins "nije objasnio zašto je potpisao lažnu izjavu pod prisegom".

Međutim, tek tu priča postaje zamršena. Hopkins, koji nije htio dati izjavu za Washington Post, u utorak navečer objavio je video na YouTubeu u kojem poriče da je povukao svoje optužbe.

- Ja sam ovdje danas da kažem da nisam povukao svoje izjave. To se nije dogodilo - rekao je: "Volio bih da Washington Post povuče svoj divni mali članak koji su odlučili izbaciti tek tako".

Također, Project Veritas je jutros objavio video novog razgovora s Hopkinsom u kojem on tvrdi da su ga istražitelji "vraški izrešetali" i da "osjeća da su ga izigrali".

Posebno je zanimljivo što video Project Veritasa sadrži i isječak navodne snimke razgovora Hopkinsa sa svojim nadređenim Russelom Strasserom iz Ureda glavnog inspektora USPS-a.

- Ja te ne pokušavam - dobro, zapravo te pokušavam malo pritisnuti jer će ti se tako, vjerovao ili ne, um aktivirati - kaže Strasser prema ovoj snimci, što zvuči kao priznanje da vrši pritisak na ovog zviždača.

- Ne plašim te. Ali plašim te - dodaje Strasser u bizarnoj snimci.

- Izgleda kao da su pokušavali postići da ne vjerujem vama (Project Veritasu) - kaže Hopkins u razgovoru s osnivačem Project Veritasa, Jamesom O'Keefeom. Ova desničarska aktivistička organizacija je kontroverzna zbog svoje historije objave obmanjujuće izrezanih i montiranih, tajno snimljenih videa s ciljem inkriminacije medija, kompanija koje vode društvene mreže, ljevičarskih organizacija i političara.

No Hopkins je u tom razgovoru za Project Veritas ponovio da i dalje stoji pri svojoj tvrdnji da je čuo direktora pošte u Erieju Roba Weisenbacha kako kaže nadzorniku da mijenjaju datum glasačkih listića tako da se čini da su poslani 3. novembra.

U svakom slučaju, Hopkinsov potpisani iskaz citiran je i u novoj saveznoj tužbi koju je Trumpov izborni stožer podnio u ponedjeljak protiv izbornih dužnosnika u Pennsylvaniji, a kojom traže da se zaustavi potvrda nezvaničnog izbornog rezultata u toj državi, prema kojem je Biden pobijedio, zbog navodnih neregularnosti.

U tužbi se, među ostalim, navodi da u pensilvanijskom sistemu glasanja poštom "ne postoji transparentnost i mogućnost provjere kakva postoji za glasače koji glasaju na biralištu".

Trumpov stožer tvrdi da je u toj državi prekršen Ustav jer je stvoren "protivzakoniti dvostruki izborni sistem" po kojem je glasanje na biralištu podložno većim provjerama od glasanja putem pošte. Državni tužilac te države Josh Shapiro rekao je pak kako ta tužba nema merituma.

- Za birače u Pennsylvaniji postojali su različiti standardi, ovisno o tome koji su način glasanja izabrali, a mi vjerujemo da je u tom dvostrukom izbornom sistemu moglo biti lažnih glasova koji su se brojili bez prave provjere ili nadzora - saopćio je glavni savjetnik Trumpove kampanje Matt Morgan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.