open-navfaktor-logo
search
Regija Kalabrija
Italija: Pronađena tijela 43 migranta nakon brodoloma, desetine nestalih
Najmanje 43 migranta su poginula nakon brodoloma kod obale italijanske južne regije Kalabrije, saopćile su vlasti u nedjelju. Italijanska obalska straža saopštila je da je oko 80 migranata preživjelo brodolom.
26.02.2023. u 12:32
get url
text

Vlasti strahuju da bi se broj poginulih mogao povećati jer je prema posljednjim informacijama brod prevozio oko 200 ljudi.

Većina tijela pronađena su na obalama Steccato di Cutro, ljetovališta u pokrajini Crotone, dok je nekoliko izvučeno iz vode, saopćili su spasioci.

Kako prenose italijanski mediji, plovilo, u kojem su bili migranti iz Irana, Pakistana i Afganistana, udarilo je u stijene u uzburkanom moru, nakon čega je potonulo. 

Tragedija se dogodila svega nekoliko dana nakon što je italijanski parlament ozakonio vladin dekret o uspostavi kodeksa djelovanja za migrantske humanitarne brodove uz obrazloženje da nekontrolisana imigracija pridonosi izrabljivanju, prisilnom radu i kriminalu, dok Ujedinjene nacije i humanitarna udruženja smatraju da će to ugroziti živote.

Nova pravila su dio napora premijerke Giorgie Meloni da suzbije djelovanje nevladinih spasilačkih brodova, za koje italijanska Vlada tvrdi da samo dodatno potiču ljude da se odluče na opasno putovanje iz Afrike preko Sredozemnog mora kako bi došli do Evropske unije.

Meloni je izjavila je da je Vlada "opredijeljena da spriječi odlaske, a sa njima i rasplet tragedija, i da će to činiti i dalje, prije svega zahtijevajući maksimalnu saradnju od država odakle migranti dolaze".

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi rekao je da najnovija tragedija "pokazuje kako je apsolutno neophodno boriti se protiv neregularnih migracija, kojima se bave beskrupulozni krijumčari koji, da bi se obogatili, organizuju ova improvizovana putovanja, sa neadekvatnim čamcima i u zabranjenim uslovima".

Pozvao je da se krene naprijed sa svakom mogućom "inicijativom da se blokiraju polasci i izbjegne ohrabrivanje prelazaka".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.