open-navfaktor-logo
search
Akcija Europola
Italijanska policija pronašla četiri tone kokaina, upetljana i srbijanska mafija
Europol je u saradnji sa Eurojustom i italijanskom policijom u luci Gioia Tauro, u regiji Calabria, u kontejnerima pronašla i zaplijenila više od četiri tone kokaina vrijednog 800 miliona eura.
10.10.2022. u 14:44
get url
text

Sumnja se da droga pripada italijanskoj krimi-organizaciji Ndrangheta, a da ju je iz Brazila distribuirala srbijanska mafija, a u ovoj akciji zaplijenjeno je skoro četiri tone kokaina.

Kako prenose italijanski mediji, više od 300 policajaca vršilo je raciju u kontejnerima u luci Gioia Tauro zbog sumnje da se u njima nalazi droga spremna za krijumčarenje.

Pretresi imovine izvršeni su u provincijama Reggio Calabria, Vibo Valentia, Bari, Napulj, Rim, Terni, Vicetia, Milano i Novara. Uhapšena je 31 osoba, a zaplijenjena je imovina vredna sedam miliona eura, prenosi Alo.rs.

Droga je otkrivena kada je korumpirani carinik navodno promijenio rezultat rendgenskog snimanja urađenog na kontejneru sa 300 kilograma kokaina. Veruje se da je za to dobio sumu od tri posto vrijednosti narkotika.

- Italijanski inspektori su uz pomoć Europola uspjeli da identifikuju članove ove kriminalne mreže, uključujući i članove Ndranghete, koji su bili spremni da naruče još droge iz Južne Amerike. Identifikovani su i terenski koordinatori, koji su bili zaduženi da regrutuju švercere i upravljaju korumpiranim carinicima, kojima su davali od sedam do 20 posto vrijednosti droge. Također, imali su lučke operatere koji su bili zaduženi da se pošiljke u kontejnerima ne presretnu dok se dovoze u luku Gioia Tauro - navodi sagovornik.

Kako je saopćio Europol, droga je najverovatnije stigla iz brazilske luke Santos.

- Srbijanske kriminalne organizacije posebno su istaknute u toj luci, zbog čega se sumnja da su učestvovali u distribuiranju droge za italijansku mafiju - navodi izvor lokalnih medija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.