open-navfaktor-logo
search
Dopremijerka jasna
Iz Belgije pozivaju na sankcije Izraelu i traže rješenje koje priznaje Palestinu kao državu
Petra De Sutter, potpredsjednica belgijske vlade iz redova Zelenih, pozvala je vladu te zemlje da sankcioniše Izrael. 
09.11.2023. u 16:40
get url
text

VEZANI TEKST - Ljekar iz Gaze: Ovdje je prava klaonica, cijeli svijet gleda hladnim srcima šta se dešava

- Vrijeme je za sankcije Izraelu. Bombardovanje je nehumano - objavila je na X-u.

Dok u Gazi čine ratne zločine, Izrael ignorira međunarodni zahtjev za prekidom vatre, navela je De Sutter. 

De Sutter je pozvala na "trenutnu" suspenziju sporazuma o pridruživanju između EU i Izraela i predložila da Belgija izdvoji dodatna sredstva za Međunarodni krivični sud za istragu ratnih zločina Izraela i Hamasa, navela je u saopćenju za javnost.

De Sutter je također naglasila da ljudi i kompanije koje snabdijevaju Hamas novcem moraju biti sankcionirani, dok bi se nasilni doseljenici, političari i vojne ličnosti odgovorne za ratne zločine trebale suočiti sa zabranom ulaska (u Belgiju).

- Izraelsko bombardovanje povećava potpuno beznađe Palestinaca. Bez pravog rješenja, nasilje će se i dalje ponavljati. Zato je neophodno političko rješenje koje priznaje Palestinu kao državu - istakla je ona, prenosi politico.eu.

Ove izjave belgijske dopremijerke De Sutter dolaze dva dana nakon što je belgijski premijer Alexander De Croo rekao da akcije Izraela u Gazi "više nisu proporcionalne".

Izrael je pokrenuo tekuće uzvratne udare na okupirani Pojas Gaze u kojima je ubijeno više od 10.500 Palestinaca, uključujući hiljade djece, kao odgovor na Hamasov napad na Izrael 7. oktobra.

Ranije ove sedmice, belgijski ministar okoliša Zakia Khattabi, član frankofone stranke Ecolo Green, našao se na udaru kritika jer je odbio da Hamas nazove "terorističkom organizacijom", iako joj je to oznaka koju joj je EU dodijelila.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.