open-navfaktor-logo
search
Kako na odmor
Iz Vlade RS-a pojasnili kako će građani koristiti turističke vaučere
Ministarka trgovine i turizma RS-a Suzana Gašić pojasnila je danas kako će građani u RS koristiti turističke vaučere.
28.05.2020. u 14:09
get url
text

Vrijednost vaučera iznosi 100 КM i predstavlja maksimalni iznos sredstava, koja korisnik vaučera može jednom u toku 2020. godine koristiti za plaćanje usluge smještaja (noćenje sa doručkom), bez obzira na vrijednost izvršene usluge smještaja.

- Prvi korak je raspisivanje javnog poziva kako bi se privredni subjekti, koji budu zainteresovani za saradnju na ovom projektu, mogli prijaviti. To su oni koji pružaju usluge smještaja i turističke agencije, preko kojih će se moći ugovarati aražmani - istakla je Gašić.

Spisak će zatim biti objavljen na stranici Vlade RS i dostupan širokoj javnosti i građani će znati kod koga mogu da rezervišu smještaj.

- Pravo na korištenje vaučera ima svaki punoljetni građanin sa prebivalištem u RS. Građani će moći da se prijave za korištenje pomoću aplikacija. Preduslov će biti da su prethodno već rezervisali smještaj na teritoriji RS - rekla je Gašić.

Ona je istakla da je cilj pomoći privredi i turizmu RS, ali i da se osvijeste građani da bar dio odmora provedu u RS.

- Građani ne moraju ići preko agencije. Takođe, postoje različite mogućnosti. Ako želite da provedete samo tri noći na nekom mjestu, imate pravo da iskoristite jedan vaučer po jednoj smještajnoj jedinici. Ako se vaš odmor sastoji od četiri ili više noćenja, za tu smještajnu jedinicu imate pravo da iskoristite dva vaučera - objasnila je Gašić.

Ugostitelj je dužan da usluge smještaja (noćenje sa doručkom) pruži korisniku vaučera lično, u ugostiteljskom objektu za koji je izdata potvrda o rezervaciji i koji posluje van mjesta prebivališta korisnika vaučera.

Vaučer može koristiti samo osoba  na čije ime vaučer glasi, a ugostitelj, odnosno turistička agencija naplaćuje korisniku vaučera uslugu umanjenu za vrijednost vaučera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.