open-navfaktor-logo
search
Uzrok udar groma, ili...
Izbio požar na tvrđavi u Velikoj Kladuši, vatra zahvatila kulu
Jednu od kula tvrđave u Velikoj Kladuši danas je u popodnevnim satima zahvatio požar.
14.04.2023. u 17:41
get url
text

Sumnja se da je požar prouzrokovan udarom groma jer je oko 16 sati nevrijeme zahvatilo Veliku Kladušu. Odmah nakon dojave o požaru, na teren su izašli policajci MUP-a Unsko-sanskog kantona i vatrogasci te je požar lokalizovan.

U Operativnom centru MUP-a Unsko-sanskog kantona za Faktor su kazali da su ih o požaru u 16.10 sati obavijestili vatrogasci iz Velike Kladuše. Vatrogasci su, kako su nam kazali u policiji, lokalizovali požar.

- Žrtava nema, uzrok požara još nije utvrđen. Radi se uviđaj nakon kojeg će biti poznato više detalja o uzroku, ali i materijalnoj šteti - rekli su u Operativnom centru MUP-a USK.

Kako je javila Fena, sve raspoložive vatrogasne jedinice u ovoj općini već su skoro dva sata na terenu i uspjeli su spriječiti širenje vatrene stihije, a potvrđeno je i da nema povrijeđenih.

- Barem to, nikoga nije bilo u tom dijelu Starog grada u trenutku izbijanja požara. Svi raspoloživi vatrogasci i vozila su na terenu i za sada uspijevaju kontrolirati situaciju, odnosno ne dozvoljavaju širenje na druge dijelove Starog grada. Pristižu nam i vatrogasci iz Cazina, Pećigrada i Vojnića, tako da se nadamo da će požar brzo biti potpuno ugašen. Materijalna šteta na kuli je ogromna, to je već sada sasvim jasno - izjavio je Senad Šehić iz Civilne zaštite Općine Velika Kladuša.

Riječ je o mjestu gdje se nekada nalazio Stari Grad Velika Kladuša koji se prvi put spominje 1280. godine. Tvrđava je preuređena u turistički i ugostiteljski objekat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.