open-navfaktor-logo
search
Izlazne ankete
Izbori u Nizozemskoj: Vodi antiislamski populista koji želi zatvoriti granice
Nizozemski antievropski krajnje desni populista Geert Wilders, koji je obećao zaustaviti svu imigraciju u Nizozemsku, nalazi se u vodstvu na parlamentarnim izborima održanim danas, pokazala je izlazna anketa.
22.11.2023. u 22:24
get url
text

VEZANI TEKST - Erdogan podnio krivičnu prijavu protiv holandskog desničara Wildersa

Nadmašivši sva predviđanja, Wildersova Slobodarska stranka (PVV) osvaja 35 mjesta u 150-članom parlamentu, devet mjesta ispred najbližeg suparnika, koalicije laburista i zelene ljevice bivšeg povjerenika EU Fransa Timmermansa, pokazuju rezultati izlazne ankete. Prednost PVV-a je daleko veća od očekivane.

Stranka premijera u odlasku Marka Ruttea, konzervativna VVD, nalazi se na trećem mjestu s 23 mjesta.

Imigracija - pitanje koje je potaknulo kolaps posljednjeg Rutteovog kabineta nakon 13 godina na vlasti - bilo je ključno pitanje u kampanji.

- Sada je bilo dosta. Nizozemska to više ne može podnijeti. Sad prvo moramo misliti na vlastiti narod. Granice zatvorene. Nula tražitelja azila - rekao je Wilders u televizijskoj debati uoči izbora.

VEZANI TEKST - Wilders ostao pri svom: Evropa sa evropskim identitetom, bez džamija, Kur’ana i hidžaba

Wilders je međunarodno poznat po svojoj vatrenoj antiislamskoj politici, a nizozemski ga je sudija osudio za diskriminaciju nakon što je vrijeđao Marokance na predizbornom skupu 2014. godine.

Wilders će vjerovatno voditi razgovore o formiranju vlade koji će započeti u petak. Rekao je da želi voditi zemlju, ali će morati sarađivati s drugim strankama kako bi formirao koaliciju s većinom u parlamentu. Taj proces obično traje mjesecima.

Očekuje se da će pokušati formirati desničarsku vladu s VVD-om i novonastalom strankom Novi društveni ugovor, iako bi pregovori mogli biti teški jer su obje stranke rekle da imaju ozbiljne sumnje u saradnju s Wildersom, zbog njegovog otvorenog antiislamskog stava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.