open-navfaktor-logo
search
Projekat od 50 miliona eura
Izgradnja najvećeg solarnog parka na Balkanu u Trebinju
Mađarski Lugos Renewables i Elektroprivrede Republike Srpske kroz mješoviti holding, izgradit će solarnu elektranu snage 73 MWp gradi se u Trebinju, u blizini granice Crne Gore i Hrvatske, što predstavlja drugu fazu cjelokupnog projekta.
05.02.2024. u 10:08
get url
text
FIPA
FIPA

U prvo fazi već se gradi trafostanica i dalekovod sa solarnom elektranom od 73 MWp, tako da će s dodatkom nove solarne elektrane razvoj kompleksa osigurati kapacitet od 146 MWp solarne energije, što će ga učiniti najvećom solarnom elektranom u regionu.

To će otvoriti nova radna mjesta, ali što je još važnije, imat će veliki utjecaj na ekonomski rast regije i razvoj zaštite okoliša povećanjem udjela zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije.

Lugos Renewables je prošle godine preuzela većinsko vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1, nakon što je Konkurencijsko vijeće BiH dalo zeleno svjetlo za ovu akviziciju. Ukupna vrijednost projekta je veća od 50 miliona eura i bit će najveća u BiH.

- Uz investicijske projekte koji stvaraju nova radna mjesta i donose višu dodanu vrijednost, izuzetno nam je važno privući i realizirati one investicije koje donose nove tehnologije, koji investiraju u istraživanje i razvoj, donose veći broj inovativnih proizvoda i usluga, te ulažu u edukaciju zaposlenih - kazao je vršilac dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Marko Kubatlija na sastanku s predstavnicima mađarske kompanije Lugos Renewables.

Na osnovu Memoranduma o suradnji s Agencijom za promociju izvoza HEPA, FIPA je pružila podršku kompaniji Lugos Renewables koja investira u projekat u Trebinju izgradnje najvećeg solarnog parka na Balkanu, navodi se u saopćenju iz FIPA-e.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.