open-navfaktor-logo
search
Autoceste FBiH
Izgradnja poddionice Mostar jug-Tunel Kvanj doprinijet će razvoju grada
Predstavnici JP Autoceste FBiH održali su sastanak s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem kako bi se nastavio dijalog i partnerski odnos u svrhu izgradnje poddionice Mostar jug – Tunel Kvanj.
07.04.2021. u 09:51
get url
text

Tom prilikom predstavnici Autocesta FBiH-izvršni direktor za projektiranje i građenje Ešef Džafić, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove Ivan Brkić i izvršni direktor za upravljanje i održavanje Marin Jelčić su gradonačelniku Kordiću prezentirali trasu autoceste na poddionici Mostar jug – tunel Kvanj kao i projekte izgradnje lokalnih prometnica i zahtjeva lokalne zajednice koji su ušli u "Zahtjev za projektiranje".

Također, prezentirani su i dosadašnji rezultati eksproprijacije na ovoj poddionici.

Tokom sastanka gradonačelnik Kordić je izrazio punu podršku izgradnji poddionice Mostar jug – tunel Kvanj kao projektu koji će značajno pridonijeti i razvoju grada Mostara i cjelokupne zajednice.

Razgovor je također bio usmjeren i na dosadašnju praksu potpisivanja Sporazuma o realizaciji projekata iz prijateljskog okruženja prilikom izgradnje autoceste na koridoru Vc.

Zaključeno je da će se isti takav sporazum potpisati i s Gradom Mostarom za vrijeme izgradnje poddionice Mostar jug – tunel Kvanj. Ovim sporazumom JP Autoceste FBiH pomažu lokalnim zajednicama na prostoru gdje se obavljaju radovi da lakše prebrode fazu intenzivnog građenja i da po okončanju posla sva infrastruktura bude vraćena u prvobitno stanje.

Inače, poddionica Mostar jug – Tunel Kvanj je duga 8,6 kilometara i tender za izbor izvođača provodi se po međunarodnim procedurama putem Otvorenog postupka s pretkvalifikacijom.

Izgradnja ove poddionice imat će višestruku koristi, poput poboljšanih usluga prijevoza, smanjenog prometa na lokalnim cestama, poboljšanog pristupa regionalnoj prometnoj infrastrukturi i turističkim središtima,saopćeno je iz Grada Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.