open-navfaktor-logo
search
Izbori u Izraelu
Izlazne ankete pokazuju: Blok predvođen Netanyahuom može formirati vladu
Izlazne ankete u Izraelu pokazuju da je desničarski blok predvođen bivšim premijerom Benjaminom Netanyahuom na današnjim izborima osvojio 62 zastupnička mjesta u izraelskom parlamentu, što je dovoljno za formiranje vlade, javlja Anadolija.
01.11.2022. u 22:37
get url
text

Nakon završetka procesa glasanja u 22 sata, po lokalnom vremenu, na petim prijevremenim općim izborima održanim u zemlji u posljednje tri i po godine, objavljene su izlazne ankete.

Prema prvim rezultatima koje je objavio "Channel 13", desničarski blok, za koji se smatra da će sigurno podržati stranku Likud na čelu s Netanyahuom, osvojio je većinu sa 62 zastupnika u izraelskom Knessetu koji broji 120 mjesta.

Prema istim rezultatima, Netanyahuom Likud je pobjednik današnjih izbora sa najviše (31) osvojenih zastupničkih mjesta.

Krajnje desna Stranka vjerskog cionizma, koja je također u bloku na čelu s Netanyahuom, osvojila je 15, Shas iz ultraortodoksnih stranaka osvojio je 10, a Ujedinjena stranka Tore osvojila je pet zastupnika.

S druge strane, u bloku Koalicija za promjene koji predvodi Lapid, Stranka nacionalnog jedinstva Bennyja Gantza završila je izbore na četvrtom mjestu i osvojila 12 zastupnika u Knessetu.

Izrael naš dom, Laburistička stranka i Ujedinjena lista stranaka palestinskih građana Izraela osvojile su po pet zastupnikam, a Meretz, lijeva stranka u istom bloku, osvojila je četiri zastupnika. Stranke u Koaliciji za promjene predvođene Lapidom osvojile su ukupno 54 mjesta.

Ujedinjena lista stranaka palestinskih građana Izraela, koja je odbila mjesto u oba bloka, osvojila je četiri mjesta.

Prvi podaci pokazuju da je arapska stranka Beled i stranka desnog političara Ayalet Shaked, koja je u bloku protiv Netanyahua, ostala je ispod izbornog praga.

Navodi se da ako nakon objave službenih rezultata dođe do promjene oko dva zastupnička mjesta, sposobnost Netanyahuovog bloka da formira vladu može biti ugrožena.

Centralna izborna komisija saopćila je da je do 20 sati (18:00 GMT), odziv birača bio 66,3 posto, odnosno da je glasalo gotovo 4,5 miliona birača. Navodi kako riječ o najvećem odzivu birača na općim izborima od 1999. godine.

Na izborima je pravo glasa imalo oko 6,7 miliona birača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.