open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Izmjene ZKP-a na hitnoj sjednici Zastupničkog doma
Hitna sjednica Zastupničkog doma PSBiH zakazana za ponedjeljak 17. septembra
13.09.2018. u 15:15
get url
text

Za ponedjeljak, 17. septembra zakazana je hitna sjednica Zastupničkog doma državnog Parlamenta.

Jedina tačka dnevnog reda na ovoj hitnoj sjednici bit će prijedlog izmjena Zakona o krivičnom postupku koje je Dom naroda usvojio na sjednici, održanoj u utorak 11. septembra. Na istoj sjednici odbačen je prijedlog izmjena ZKP-a koje je ranije usvojio Zastupnički dom.

Prijedlog izmjena o kojem će zastupnici raspravljati u ponedjeljek se razlikuje u nekoliko oblasti u odnosu na one koje su ranije usvojene. Prije svega, imunitet svjedoku se ne može dati ako se on tereti za krivična djela za koja je zapriječena kazna od deset godina zatvora ili teža.

Utvrđeni su rokovi za trajanje istrage za različita krivična djela. Prema predloženim izmjenama, u zavisnosti od vrste krivičnog djela, istraga može trajati mjesec ili dva. Samo uz argumentovano obrazloženje tužioca i odobrenje glavnog tužioca, one se mogu produžiti, ali najduže do do dvije i po godine godine od dana početka istrage, a u zavisnosti od težine krivičnog djela. Nakon toga mora biti donesena konačna odluka o podizanju optužnice. U protivnom istraga se obustavlja. Prema ovim izmjenama optužnica ne može biti podignuta ako nije saslušan osumnjičeni.

Predložene izmjene u odnosu na one koje je usvojio Zastupnički dom razlikuju se i po tome što je predviđeno da se provođenje do sada započetih istraga nastavlja prema trenutno važećim odredbama ZKP-a, a nove odredbe će početi važiti za istrage koje budu pokrenute nakon stupanja izmjena ZKP-a na snagu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.