open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Izrael najavio da će pozvati ambadasadora Brazila: Predsjednik Lula da Silva uporedio rat u Gazi sa holokaustom
Izrael je u nedjelju kritikovao brazilskog predsjednika Luiza Inasija Lulu da Silvu jer je uporedio izraelski rat u Pojasu Gaze sa holokaustom nacističkog vođe Adolfa Hitlera protiv Jevreja, pri čemu je Tel Aviv najavio da će pozvati ambasadora te južnoameričke zemlje u ponedjeljak, prenosi Anadolu.
18.02.2024. u 16:47
get url
text
Luiz Inacio Lula da Silva
Luiz Inacio Lula da Silva

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz nazvao je da Silvine izjave "sramnim" i "ozbiljnim".

- Niko neće naštetiti pravu Izraela da se brani. Naredio sam ljudima iz mog ureda da sutra pozovu brazilskog ambasadora na ukor - dodao je Katz na platformi X.

Da Silva je u nedjelju optužio Izrael za genocid u Pojasu Gaze, navodeći ofanzivu izraelske vojske u kojoj je od 7. oktobra ubijeno skoro 29.000 Palestinaca.

- Ono što se dešava u Pojasu Gaze nije rat, to je genocid - rekao je Lula novinarima u Adis Abebi, gdje je prisustvovao samitu Afričke unije, te je dodao:

"To nije rat vojnika protiv vojnika. To je rat između visoko pripremljene vojske i žena i djece. Ono što se dešava u Pojasu Gaze sa palestinskim narodom nije se dogodilo ni u jednom drugom trenutku u istoriji. U stvari, desilo se: kada je Hitler odlučio da ubije Jevreje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.