open-navfaktor-logo
search
Intenzivni napadi
Izrael nastavlja bombardovati Gazu dok tinjaju neslaganja sa SAD-om
Izrael je u petak bombardovao južnu Gazu nakon što se javno sukobio sa svojim glavnim saveznikom Sjedinjenim Državama oko mogućnosti palestinske države, čije stvaranje Washington vidi kao jedini put ka trajnom miru.
19.01.2024. u 07:54
get url
text

Svjedoci su izvijestili o pucnjavi i zračnim napadima u petak rano u Khan Yunisu, glavnom gradu na jugu Pojasa Gaze, gdje Izrael kaže da se kriju mnogi članovi i vođe palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

Palestinski Crveni polumjesec izvijestio je o "intenzivnoj" artiljerijskoj vatri u blizini bolnice Al-Amal, dok je ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopćilo da je 77 ljudi ubijeno, a deseci povrijeđeni tokom noći.

Izraelska vojska je saopćila da se njena brigada Givati ​​bori toliko daleko na jugu koliko su njene trupe došle u kampanji.

- Vojnici su eliminirali desetke terorista u bliskoj borbi i uz pomoć tenkovske vatre i zračne podrške - navodi se.

Ujedinjene narodi kažu da je u ratu, koji je počeo neviđenim napadima Hamasa na Izrael 7. oktobra, raseljeno otprilike 85 posto od 2,4 miliona stanovnika Gaze.

Mnogi su nagurani u skloništa gdje se bore da dobiju hranu, vodu, gorivo i medicinsku njegu. Agencije UN-a kažu da je hitno potreban poboljšan pristup pomoći jer glad i bolest prijete.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je preko noći da je izbrojala 24 slučaja hepatitisa A i "hiljade" slučajeva žutice vjerovatno povezanih sa širenjem virusne infekcije jetre.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.