open-navfaktor-logo
search
Napeta situacija
Izrael nastavlja raspoređivanje oklopnih vozila na granici s Gazom
Izrael je u subotu nastavio s raspoređivanjem oklopnih vozila u gradu Sderot u blizini granice s Gazom.
14.10.2023. u 16:49
get url
text

VEZANI TEKST - U napadima na Gazu poginulo 2.215 Palestinaca, uključujući 724 djece, ponestaje vode, prijete zarazne bolesti

Mnogi tenkovi izraelske vojske već osam dana nalaze se na graničnom području u ovom gradu tokom izraelskih napada na blokirani Pojas Gaze.

Situacija u Pojasu Gaze eskalirala je prije sedam dana, kada su izraelske snage pokrenule kontinuiranu i snažnu vojnu kampanju protiv Pojasa Gaze kao odgovor na vojnu ofanzivu palestinske grupe Hamas na izraelske teritorije.

Stanovnici Gaze, među kojima veliki broj djece, počeli su se okupljati na graničnom prelazu Rafah između Pojasa Gaze i Egipta, čekajući na prelaz.

Stotine stanovnika Gaze koji imaju strane pasoše okupilo se na graničnom prelazu Rafah u subotu, čekajući prelazak u Egipat dok se osmi dan nastavlja intenzivno izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze.

Egipat je u četvrtak pozvao Izrael da izbjegne napad na granični prelaz Rafah.

- Granični prelaz Rafah je otvoren i nije zatvoren od početka tekuće eskalacije - napisao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova na platformi X.

Dodao je da su, međutim, njegovi objekti na palestinskoj strani uništeni zbog izraelskih zračnih napada, što je utjecalo na njegove operacije.

- Izjava je ohrabrila međunarodnu zajednicu, vlade i nevladine organizacije da pruže humanitarnu pomoć palestinskim civilima u Gazi - navodi se.

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećan je na 2.215, saopćilo je u subotu palestinsko Ministarstvo zdravstva, navodeći da su među ubijenima 724 djeteta i 458 žena.

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) upozorila je u subotu da je zbog nestašice vode više od dva miliona ljudi u Gazi u opasnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.