open-navfaktor-logo
search
Uprkos zabrinutosti
Izrael ratificirao zakon koji limitira okolnosti za smjenu premijera
Izrael je u četvrtak ratifikovao zakon kojim se ograničavaju okolnosti u kojima se premijer može smijeniti, uprkos zabrinutosti koje je izrazio vladin pravnik da bi on mogao zaštititi sadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua od bilo kakvih posljedica njegovih suđenja za korupciju.
23.03.2023. u 08:17
get url
text

Izmijenjena definicija "nesposobnosti" nacionalnih čelnika je među zakonodavnim mjerama vjersko-nacionalističke koalicije koje su dovele Izrael u krizu, a opozicija tvrdi da je nezavisnost pravosuđa u opasnosti.

Koalicija navodi da je revizija usmjerena na suprotstavljanje prekomjernom dometu Vrhovnog suda i vraćanju ravnoteže među granama vlasti.

Konačnim glasanjem od 61 prema 47, Knesset je odobrio zakon prema kojem se premijeri mogu smatrati nepodobnim - i primorani da se povuku - bilo ako ih oni ili tri četvrtine ministara u vladi tako proglase iz fizičkih ili psihičkih razloga.

Odredbe su konkretizirale kvaziustavni "osnovni zakon" koji vladi daje smjernice u slučaju nefunkcionisanja premijera - ali u kome su prethodno nedostajali detalji o okolnostima koje bi mogle dovesti do takvih situacija.

Prema nestranačkom Izraelskom institutu za demokratiju, pravilo je ranije ostavilo Netanyahua podložnim mogućoj tvrdnji o njegovoj nesposobnosti od državnog tužioca Gali Baharav-Miare, ako primijeti da je pokušao da zaustavi svoja tri sudska postupka.

Novi zakon to isključuje, rekao je viši istraživač IDI-ja Amir Fuchs - dodajući da je takav nalaz Bararav-Miare smatrao malo vjerovatnim "ekstremnim slučajem".

Netanyahu negira sve optužbe protiv njega i smatra da su suđenja ispolitizirana nastojanja da ga se prisili da ode s funkcije.

Baharav-Miara - koju je imenovala bivša, centristička izraelska vlada - rekla je prošlog mjeseca da se Netanyahu mora držati podalje od nastojanja svoje koalicije za reviziju pravosuđa zbog onoga što ona smatra sukobom interesa koji proizlazi iz njegovih suđenja.

Zamjenik Baharav-Miare, Gil Limon, izrazio je sumnju u vezi s prijedlogom zakona o nesposobnosti tokom sjednice za reviziju Kneseta u utorak.

- Ono što vidimo pred našim očima je skup zakonskih elemenata koji najviše zabrinjavaju i koji se napreduju velikom brzinom - rekao je Limon, sudeći po službenom transkriptu.

- Oni imaju potencijal da služe ličnim interesima čovjeka u pogledu ishoda pravnih postupaka s kojima se suočava - dodao je on, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.