open-navfaktor-logo
search
Desnica se protivi
Izrael tvrdi da neće ograničiti Palestincima ulazak u džamiju Al-Aksa tokom ramazana
Izraelska vlada tvrdi da neće zabraniti Palestincima molitvu u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) tokom ramazana, suprotno zahtjevima svog vladajućeg partnera, krajnje desnice, javlja Anadolija.
05.03.2024. u 21:33
get url
text

U saopćenju iz Ureda izraelskog premijera podijeljene su odluke donesene na sastanku premijera Benjamina Netanyahua sa članovima vlade i sigurnosnim dužnosnicima u vezi s ulaskom Palestinaca u Al-Aksu tokom ramazana.

U saopćenju se navodi da će u prvoj sedmici ramazana biti dozvoljen ulazak u Al-Aksu istom broju Palestinaca kao i prethodnih godina, te da će odluka biti preispitana uz sedmičnu procjenu stanja sigurnosti i javnog reda tokom ramazana.

Izraelska televizija Kanal 12 objavila je da je nakon odluke Netanyahuove vlade, izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir je rekao: "Odluka da se tokom ramazana, kao i prethodnih godina, dopusti hodočašća na Brdo hrama (Džamija Al-Aksa) pokazuje da premijer Netanyahu i njegov mali kabinet misle da se 7. oktobra ništa nije dogodilo".

Osim toga, Kanal 12 je objavio da je Ben-Gvir tvrdio da je odluka da se Palestincima ne uvede nikakva ograničenja ulaska u džamiju Al-Aksa tokom ramazana ugrozila živote Izraelaca i da bi mogla dovesti do toga da se smatra da je to pobjeda Hamasa.

Prošle godine su Palestinci s izraelskom ličnom kartom, Palestinke koje žive na Zapadnoj obali i muškarci stariji od 50 godina mogli ući u Al-Aksu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.