open-navfaktor-logo
search
Rat ne vodi nikud
Izraelci na protestu u Berlinu tražili da se zaustavi masakr u Gazi
Izraelci koji žive u Berlinu, glavnom gradu Njemačke, organizirali su demonstracije na kojima su tražili da se što prije zaustavi rat u Gazi, javlja Anadolija.
05.01.2024. u 18:34
get url
text

Grupa Izraelaca okupila se ispred njemačkog Ministarstva vanjskih poslova tražeći od vlade da izvrši pritisak na Izrael da prestane sa svojom politikom te da međunarodna zajednica uloži napore u okončanju rata i pronalaženju diplomatskog rješenja.

Učesnici protesta nosili su transparente na njemačkom, hebrejskom i engleskom "Prekid vatre sada", "Pravda za Palestince, pravda za sve", "Samo mir donosi sigurnost, a ne vojno rješenje", "Diplomatija, ne rat", "Zaustavite masakr u Gazi" i "Izraelci protiv etničkog čišćenja".

Nimrod Flaschenberg, jedan od učesnika, rekao je kako su odlučni u namjeri da okončaju okupaciju i užasan rat, te dodao:

- Okupili smo se da se čuje ovaj vrlo važan glas Izraelaca. Ne Židovi, ne Palestinci, već Izraelci koji žele da njemačka vlada izvrši pritisak na Izrael da prestane s tom politikom - kazao je.

Navodeći da od njemačke vlade zahtijevaju da ispuni svoje obaveze u vezi s dvodržavnim rješenjem, ljudskim pravima, Flaschenberg je dodao:

- Njemačka također podržava Izrael u ovom masakru u Gazi. Želimo da Njemačka i cijela međunarodna zajednica zauzmu čvrst stav protiv rata, zaustave rat, oslobode taoce i teže diplomatskom rješenju. Jer ne postoji vojno rješenje za ovaj problem.

Kazao je kako mnogi Izraelci podržavaju rat, ali istakao da mnogi Izraelci također shvataju da kako vrijeme prolazi i ovaj sukob se nastavlja, shvataju da ovaj rat ne vodi nikud.

- Mislim da je njemačka vlada zauzela pristup u kojem pokušava reći da kada ljudi govore protiv Izraela, to je antisemitizam. Ovo je laž. Mi smo Izraelci koji se snažno protive izraelskoj vladi i njenoj politici. Mi sigurno nismo antisemiti. Mislim da ova konfuzija pojmova ugrožava slobodu izražavanja, ne samo slobodu izražavanja, nego i slobodu okupljanja, kao što vidimo u Njemačkoj - zaključio je Flaschenberg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.