open-navfaktor-logo
search
Palestina
Izraelci ušli u kompleks džamije Al-Aksa da bi proslavili Hanuku
Desetine izraelskih doseljenika u ponedjeljak su ušle u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalimu) da bi proslavili jevrejski praznik Hanuku, naveo je palestinski zvaničnik, javlja Anadolija.
19.12.2022. u 17:22
get url
text

Zvaničnik Odjeljenja zadužbine Al-Qudsa koje vodi Jordan rekao je da su 192 doseljenika ušla u grupama kroz kapiju Al-Mugharbah.

- Izraelska policija uvela je ograničenja na ulazak palestinskih vjernika na lokaciju tokom obilazaka doseljenika - dodao je zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Izraelske jevrejske ekstremističke grupe pozvale su doseljenike da se okupe u kompleksu Al-Aksa da bi proslavili osmodnevni praznik Hanuka, koji je počeo 18. decembra.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.