open-navfaktor-logo
search
Ona i brat ranjeni
Izraelka oslobođena u razmjeni zatvorenika tvrdi da joj je majka ubijena u izraelskoj vatri
Izraelka koja je oslobođena u nedavnoj razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa rekla je da je njena majka ubijena kada su izraelske snage otvorile vatru na vozilo u kojem su se nalazile nakon što su otete.
19.12.2023. u 11:31
get url
text

U intervjuu koji je emitovan na izraelskom Kanalu 12, žena je ispričala da su je traktorom odveli borci iz naoružanog krila palestinske grupe Brigade Al-Qassam, na koji je izraelska vojska otvorila vatru.

- Ubijena je moja majka koju sam toliko voljela. Ja sam ranjena u leđa, a brat u nogu - rekla je ona.

Kanal 12 je objavio da je izraelska vojska "otvorila vatru da zaustavi traktor da se uputi prema Gazi".

Hannibal protokol

Izraelski "Hannibal protokol", koji je implementiran 1986. kao odgovor na talačke krize, ostao je povjerljiv skoro 20 godina.

Protokol uključuje preduzimanje mjera, uključujući mogućnost ubijanja talaca ukoliko pokušaji spašavanja ne uspiju.

Javnost je za protokol saznala 2003. godine, kada je izraelski doktor Avner Shiftan, koji je služio kao rezervni vojnik u Libanu, ispričao detalje listu "Haaretz".

U izvještajima u izraelskoj štampi od 19. novembra govori se o Hamasovom napadu na kibuc Be'eri 7. oktobra, koji je rezultirao smrću 14 ljudi, uključujući 12-godišnje blizance Liel i Yanai Hetzroni.

Iako je to prvobitno okarakterisano kao "brutalnost Hamasa", svjedoci su kasnije ispričali da su izraelske snage pucale iz tenkova na kuću u kojoj su držani taoci.

Žrtve izraelskih napada na Pojas Gaze

Najmanje 19.453 Palestinca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopćilo je u ponedjeljak palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izrael je pokrenuo bombardovanje Pojasa Gaze iz zraka i s kopna, uveo opsadu i krenuo kopnenu ofanzivu kao odmazdu za prekogranični napad Hamasa 7. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.