open-navfaktor-logo
search
Postignuti ciljevi
Izraelska obavještajna služba Shin Bet preporučuje prekid vojne ofanzive na Gazu
Izraelska obavještajna služba Shin Bet preporučila je u nedjelju prekid izraelske vojne ofanzive u Pojasu Gaze, javljaju izraelski mediji.
07.08.2022. u 14:30
get url
text

Izraelski vojni avioni u nedjelju su nastavili zračne napade na blokiranu palestinsku teritoriju već treći dan.

Čelnik obavještajne službe Shin Bet Ronan Bar rekao je izraelskim zvaničnicima zaduženim za sigurnost da su zračni napadi u Gazi postigli svoje ciljeve, zadajući težak udarac pokretu Islamski džihad, navodi "Walla news".

- Izrael je postigao "planirani strateški cilj" odvajanja grupe Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze, od učešća u sukobu koji je u toku - rekao je Bar.

Izrael je u petak pokrenuo vojnu ofanzivu na Pojas Gaze navodeći kao razlog "neposrednu prijetnju od napada" grupe Islamski džihad.

Tenzije u regionu su porasle nakon napada izraelske vojske na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali 1. avgusta. Tada su izraelski vojnici ranili i potom pritvorili Bessama Saadija, čelnika Islamskog džihada u Jeninu.

Ministarstvo zdravlja Palestine saopćilo je da su u izraelskim napadima na Gazu ubijene 32 osobe, uključujući šestero djece i četiri žene. Ranjene su 253 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.