open-navfaktor-logo
search
Amerika upozorila
Izraelska operacija u Rafahu "bila bi katastrofa" za više od milion Palestinaca koji su se tamo sklonili
Sjedinjene Američke Države (SAD) u četvrtak su upozorile da bi izraelska vojna operacija u Rafahu "bila katastrofa" za više od milion raseljenih Palestinaca koji su se tamo sklonili, prenosi Anadolija.
08.02.2024. u 22:03
get url
text

Bijela kuća i State Department naglasili su da nisu vidjeli dokaze koji bi sugerirali da je takva operacija neizbježna, ali su upozorili na ozbiljne humanitarne posljedice ako do nje dođe.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je nekoliko sati ranije da će vojska napredovati na područje blizu egipatske granice nakon što je ranije naredio mnogim Palestincima iz drugih dijelova obalne enklave da tamo potraže sklonište.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da SAD ne vidi nikakve "planove koji bi nas uvjerili da će se spremati ili da će uskoro izvršiti bilo kakvu veliku operaciju u Rafahu".

- Tamo ima puno raseljenih ljudi, a izraelska vojska ima posebnu obavezu dok izvode operacije tamo ili bilo gdje drugdje, da se pobrinu za zaštitu života nedužnih civila, posebno civila koji su gurnuti ka južnoj Gazi zbog operacija na sjeveru - rekao je te dodao:

- U odsustvu bilo kakvog punog razmatranja zaštite civila tog razmjera u Gazi, vojne operacije u ovom trenutku bi bile katastrofa za te ljude i to nije nešto što bismo mi podržali.

Komentare je ponovio i glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel koji je rekao da Bidenova administracija "ne bi podržala poduzimanje nečega ovakvog bez ozbiljnog i kredibilnog planiranja, jer se to odnosi na zaštitu" civila koji su se sklonili u Rafahu.

Netanyahu je obećao da će izvesti izraelske vojne operacije u Rafahu, rekavši da će se rat u Gazi nastaviti sve dok Izrael ne bude mogao odnijeti "potpunu pobjedu" protiv Hamasa.

Najmanje 14 Palestinaca je ubijeno, a nekoliko povrijeđeno tokom noći kada su izraelski ratni avioni gađali kuće u Rafahu i Deir al-Balahu u južnom i centralnom pojasu Gaze, izvijestila je zvanična palestinska novinska agencija WAFA kasno u srijedu.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Gazu nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine, ubivši najmanje 27.585 Palestinaca i ranivši 66.978, dok se vjeruje da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Izraelska ofanziva je ostavila 85 posto stanovništva Gaze interno raseljenim zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su UN-a.

Mnogi raseljeni Palestinci su se sklonili u Rafah.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.