open-navfaktor-logo
search
Džuma
Izraelska policija ponovo uvela stroga ograničenja vjernicima za ulazak u džamiju Al-Aksa
Izrael je ponovo uveo dobna ograničenja Palestincima koji žele prisustvovati džumi u Al-Aksi, džamiji u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem).
03.11.2023. u 12:45
get url
text

{$galerijaFotografija}

Na snimcima koje je zabilježio reporter agencije Anadolija vidi se da je ulazak dozvoljen samo starijim Palestincima, koji su u kompleks ušli kroz kapiju Bab Al-Silsila.

Izraelske snage, koje su poduzele intenzivne mjere sigurnosti sa barijerama na području Starog Grada, od jutarnjih sati nisu dozvolile palestinskoj omladini da uđu u Al-Aksu.

Samo 5.000 Palestinaca moglo je i prošlog petka klanjati džuma-namaz u džamiji Al-Aqsa jer je Izrael uveo starosna ograničenja. Slično je bilo i prethodnih sedmica.

Kompleks Al-Akse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidu-l Harema u Meki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće najvažnije mjesto za muslimane.

Do tenzija dolazi u jeku izraelskog nemilosrdnog bombardovanja Pojasa Gaze. Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju "Al-Aqsa Flood" - višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aksa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima.

Izraelska vojska proširila je od tada zračne i kopnene napade na Pojas Gaze u kojima je ubijen 9.061 Palestinac.

Napetost je porasla i širom okupirane Zapadne obale gdje od 7. oktobra ubijeno najmanje 124 Palestinaca, a 1.680 ih je privedeno.

AA-20231103-32626769-32626758-IZRAELSKA_POLICIJA_PONOVO_UVELA_STROGA_OGRANICENJA_VJERNICIMA_ZA_ULAZAK_U_DZAMIJU_ALAQSA.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.