open-navfaktor-logo
search
Human Rights Watch
Izraelska vlada koristi izgladnjivanje civila u Gazi kao metodu ratovanja
Internacionalna nevladina organizacija, koja se bavi ljudskim pravima u svijetu sa sjedištem u SAD-u, Human Rights Watch, optužio je Izrael da u ratu protiv Hamasa pokušava izgladnjeti Palestince u Gazi, što je optužba za koju Izrael tvrdi "da dolazi od antisemitske skupine koja ne zaslužuje odgovor."
18.12.2023. u 20:06
get url
text

VEZANI TEKST - Izraelska vojska bombardirala bolnicu Shifa u Gazi, deseci mrtvih i ranjenih

HRW tvrdi da izraelske snage namjerno blokiraju dostavu vode, hrane i goriva, da uništavaju poljoprivredna područja i lišavaju 2.3 miliona ljudi sredstava za preživljavanje.

- Izraelska vlada koristi izgladnjivanje civila kao metodu ratovanja u Pojasu Gaze. Svjetski lideri bi trebali govoriti o tom teškom ratnom zločinu - saopćeno je iz HRW-a.

Izrael je potom na to odgovorio da je HRW "antisemitska i protuizraelska organizacija koja nema nikakvo moralno pravo kritizirati Izrael nakon šutnje na pokolj izraelskih civila 7. oktobra."

Izrael koristi izgladnjivanje civila kao metodu ratovanja na okupiranoj Gazi, što predstavlja ratni zločin, ističu danas iz HRW-a.

Izraelske snage namjerno blokiraju dostavu vode, hrane i goriva, dok namjerno ometaju dostavu humanitarne pomoći, uništavaju poljoprivredna područja i uskraćuju civilnom stanovništvu objekte neophodne za njihov opstanak.

- Više od dva mjeseca, Izrael uskraćuje stanovništvu Gaze hranu i vodu, što je politika koju podržava i podstiče većina visokih izraelskih dužnosnika odražavajuću namjeru izgladnjivanja civila kao metode ratovanja. 

Svjetski lideri trebali bi se oglasiti protiv ovog odvratnog ratnog zločina koji ima razorna djelovanja na stanovništvo Gaze - izjavio je Omar Shakir, direktor za Izrael i Palestinu u Human Rights Watch-u.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.